Brasov: Mall-ul Coresi, Piramida cu peste 1.000 de carti. „Cartile care se vor strange vor fi donate unor spitale, mai ales de copii, unor case de copii si caminului de batrani, pentru construirea unor biblioteci”.

Last Updated on aprilie 24, 2015 Ziua Internaţională a Cărţii a fost marcată într-un mod inedit la Braşov. Un grup de 20 de elevi de la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă“ a construit, pe scena de la Coresi Shopping Resort, o piramidă formată din cărţi.

Piramida a fost construită din volumele adunate în ultimele două luni, din donaţii, în urma unei campanii lansate pe Facebook, pe pagina comunităţii virtuale „Piramida Cărţilor“. Campania de colectare a cărţilor continuă pînă în luna iunie, cînd o nouă piramidă, mai mare, va fi construită, înainte ca volumele să fie donate.

Ideea a venit dintr-un vis pus în realitate

Iniţiativa construirii unei piramide din cărţi aparţine Alexandrei Bănică, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă“. Alexandra spune că i-a venit ideea să pună pe picioare un astfel de proiect, în urma unui vis.

„Am visat într-o noapte că în Piaţa Sfatului era o piramidă din cărţi, înaltă şi colorată. De aici mi-a venit ideea de a strînge cărţi, de a construi în realitate o piramidă la fel, şi de a încerca să îi reatragem pe braşoveni spre cultură“, a povestit Alexandra, citata de Monitorul Expres.

Pentru piramida construită ieri, de Ziua Internaţională a Cărţii, elevii de la Colegiul „Meşotă“ au adunat în jur de 1.000 de cărţi, toate din donaţii.

Primii care au donat au fost chiar ei, iar apoi profesorii lor.

„Noi am venit cu o parte din cărţi, iar profesorii şi chiar directorul nostru ne-au oferit şi ei. Am avut surpriza să primim un pachet de cărţi şi de la Piteşti, de la un om care a văzut campania noastră pe Facebook“, spune Manuel Cazan, unul dintre coordonatorii acţiunii. Ieri, elevilor li s-au alăturat şi alţi braşoveni, care au venit în centrul comercial cu cărţi pentru a face o donaţie.

O piramidă mai mare va fi construită în iunie

Piramida ridicată ieri este doar începutul campaniei. Pînă în luna iunie tinerii vor să strîngă în continuare cărţi, pentru a construi o piramidă şi mai mare.

„În iunie vom face această piramidă, cu mai multe evenimente culturale în jurul ei, pentru a atrage atenţia asupra culturii. Pentru tineri vor exista, de asemenea, work-shop-uri de dezvoltare personală, dar şi alte evenimente prin care vrem să dezvoltăm abilităţile lor“, a mai spus Alexandra Bănică.

Tînăra spune că această acţiune a devenit, pe de altă parte, un pretext şi pentru o acţiune în folosul comunităţii. „Cărţile care se vor strînge vor fi donate apoi unor spitale, mai ales de copii, unor case de copii şi căminului de bătrîni, pentru construirea unor biblioteci.

Cele care vor rămîne vor fi donate restaurantelor şi pub-urilor care vor să îşi amenajeze rafturi cu cărţi“, a declarat Alexandra Bănică.

Previous Story

Brasov: Politia nu are nicio explicatie pentru accidentul oribil de miercuri. A vrut şoferul să se sinucida? “A intrat din plin in autocamion. Nu a mai ramas nimic din el”. Soferul era pasionat de masini, in special BMW-uri

Next Story

Recuperarea terenului Aeroportului Brasov a trecut de primul hop. Proiectul de lege va intra in dezbatere la Senat