Last Updated on aprilie 6, 2015 CJ Braşov a semnat un contract de împrumut în valoare de peste 29 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la cele două obiective de investiţii. Banii vor trebui rambursaţi în zece ani.
Consiliul Judeţean Braşov are fondurile necesare atât pentru finalizarea lucrărilor de modernizare a Corpului B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, cât şi pentru continuarea lucrărilor la Aeroportul de la Ghimbav.
Acest lucru este posibil, după ce la finele săptămânii trecute, reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov au semnat contractul cu CEC Bank pentru un împrumut de 29,4 milioane de lei, necesar pentru continuarea acestor investiţii. Termenul de rambursare este de zece ani şi este prevăzută şi o perioadă de graţie de doi ani.
„Banii vor fi folosiţi pentru cea de a treia etapă de la proiectul construcţiei Aeroportului Internaţional de la Ghimbav şi pentru plata lucrărilor de modernizare a corpului B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, aproximativ 8 milioane de lei din suma contractată”, a explicat vicepreşedintele CJ Braşov Mihail Veştea, citat de bzb.ro.
Licitaţia pentru contractarea împrumutului fusese lansată încă din februarie, anul trecut, şi se primiseră trei oferte de creditare, numai că pentru a se putea contracta împrumutul era necesar avizul Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului de Finanţe, care a venit cu întârziere.
Rămâne problema terenului
Până în prezent s-au cheltuit aproximativ 24 de milioane de euro la Aeroport, pentru terenuri, viabilizarea acestora, îngrădiri şi pistă.
Lucrările la etapa a treia nu vor putea demarate însă, până când nu se va clarifica problema terenului. În 2009, Consiliul Judeţean Braşov a primit 200 de hectare pentru a putea demara lucrările la acest obiectiv de investiţie, ţinând cont că pe lângă terenul necesar pentru construcţiile propriu-zise mai era nevoie şi de o zonă pentru siguranţa activităţii aeroportuare.
Terenul a trecut în domeniul public al judeţului şi în administrarea CJ Braşov, de la Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, după o serie de emoţii, ţinând cont că, prima oară când s-a pus în discuţie acest transfer de proprietate, la începutul lui 2009, proiectul de ordonanţă a fost respins de Camera Deputaţilor şi retrimis Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice în vederea reexaminării, deşi autorităţile judeţene iniţiaseră demersurile în acest sens încă din 2007.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Claudiu Coman, a precizat că termenul dat de Guvern pentru folosirea terenului şi realizarea lucrărilor era de cinci ani, termen ce a expirat în iunie 2014, astfel că, în prezent, CJ Braşov nu mai are nici un drept asupra terenului şi nu poate să continue în nici un fel proiectul.