Amintiri din Brasov: Primaria, iar in stanga Vila Kertsch (actualul Modarom), anii ’20?

Last Updated on martie 30, 2015 S-a intamplat in Brasov, ianuarie 1931. Gazeta de Transilvania:

Coltul cinematografelor: Sala ‘Astra’

‘Ultima companie

Un film bun poale fi mal in­structiv — de multe ori — de­cât o duzină de conferinţe, bu­năoară. Şl cu atât mai mult atunci când îşi are un auxlliar atât de preţios în elementul so­nor, care a revoluţionat pretu­tindeni.

Este cazul cu acest dramatic film, rezumându-şi întregul con­flict în chiar  titlul, scurt, dar sugestiv.

In gloria artiştilor de primul plan, — alături de un Emil Jannings, Paul Wegener, Werner Krauss sau Frilz Koriner, — Conrad Veidl se detaşează ca o singulara personalitate.

Dând cu o identică virtuozi­tate întreaga dovadă a posibili­tăţilor sale, atât pe scenă cât şi pe ecran, acest Conrad Veldl este sortit să aducă şi în viitor aceleaşi formidabile creaţii, ca şi până la introducerea filmului sonor.

‘Ultima companie’, acest film sonor şi vorbitor al său, (care este prezentat aici, în Braşov, înainte de a fi dus în Capitala), va fi edificator tuturor celor ce l-au văzut (şi auzit!) asupra ma­relui talent al neuitatului artist din „Ţara fără femei”, .Omul care râde”, .Fraţii Schellemberg” sau „Henric IV”.

Filmul are ca subiect un episod din luptele, purtate de Napoleon împotriva germanilor, când treisprezece soldaţi ger­mani, — trebuind să înlesnească retragerea trupelor lor, — au luptat împotriva a doua regi­mente franceze şi au murit, la datorie, eroic, conduşi de un singur ofiţer.

Sunt în acest film scene, cari tin în puternică tensiune nervii şi impresionează profund.

De ex. acea fulgurantă împuş­care a unui cavalerist francez de către un soldat german, unde se aude înfricoşetoarea agonie a celui care, — căzut de pe cal in nişte mlaştini imense cu mâl, care târăşte la fund, — scoate din pieptul sufocat de moarte şi de spaimă, ţipatul suprem al desnădejdii.

Un film minunat şi omenesc, conţinând o tragedie omenească, rulează cu aparatul nou ‘Tobis-Klang’.” (foto: delcampe.net)

414_001

Previous Story

Brasov: Mall-ul Coresi, 200.000 de vizitatori in weekend

Next Story

Brasov: Biletele RAT vor fi VALABILE 50 de minute pe TOATE liniile