Last Updated on iunie 13, 2015 Morres Hermann (1885-1971), pedagog, pictor, compozitor, s-a născut în Braşov, fiind fiul învăţătorului Wilhelm Morres.
După ce şi-aluat bacalaureatul în localitatea de origine, a urmat cursurile Academiei de arte plastice din Budapesta obţinand în 1908, diploma de profesor.
Revenit la Braşov, ocupa catedra de desen la şcoala germană de fete, unde-şi desfăşoară activitatea pînă în 1948, cînd se pensionează.
Paralel cu munca didactică, s-a dedicat picturii şi muzicii, investigînd o arie tematică variată. El a realizat peste 300 de picturi, în cadrul cărora se remarcă preferinţele autorului pentru peisaje şi portret.
A participat la mai multe expoziţii de artă organizate la Braşov, Bucureşti, Ploieşti, Budapesta şi în alte oraşe, în evoluţia sa artistică se disting etapele : naturalista-impresionista — pînă în 1928 ; expresionistă — pînă în 1945 şi realistă — pînă în 1966.
Altă pasiune a lui Morres a fost muzica, domeniu în care s-a afirmat prin mai multe compoziţii pentru pian şi prelucrări corale. In concepţia sa, nu a aşezat niciodată o graniţă rigidă între cele două arte, pe care le-a cultivat o viaţă întreagă, ci dimpotrivă, socotea că cele mai frumoase opere le-a creat atunci cînd a descoperit „că şi arta plastică poate însemna ritm, ca şi poezia şi muzica”. (foto: delcampe.net)