Last Updated on ianuarie 26, 2015
Cetăţile şi legendele lor sunt un atuu important în turismul din Braşov. Investiţiile în reabilitarea lor au dat roade, iar acum primăriile din localităţile în care se află fac bani frumoşi din aceste obiective turistice. În ultimii ani în cetăţile din Braşov s-au făcut investiţii de peste 15 milioane de euro, majoritatea fonduri europene.
Cea mai vizitată este Cetatea Râşnov (355.418 turişti în 2014).
La Râşnov se va inaugura în primăvară şi o cremalieră care va creşte numărul de turişti cu 20%. Prima menţiune documentară despre cetatea Râşnov datează din anul 1335 când, cu ocazia unei noi năvăliri a tătarilor în Ţara Bârsei a fost pustiit întregul ţinut, în afară de cetate, care fiind puternic fortificată a rezistat atacurilor, salvând viaţa locuitorilor refugiaţi între zidurile ei. (sursa: adevarul.ro)
Cetatea Rupea a avut în 2014, 115.000 de vizitatori.
Cetatea Rupea, punctul de atracţie, pentru turiştii care vin în zonă, este atestată documentar în anul 1357. Cetatea a fost lăsată în ruină, dar a fost reabilitată în ultimii trei ani. Acum arată extraordinar şi este pregătită să primească turişti. Turiştii care vor ajunge să o viziteze vor avea la dispoziţie căi de acces de calitate, 110 locuri de parcare din care 10 pentru autocare, centru de informare turistică, sistem special de iluminare care va pune în evidenţă obiectivul istoric. Cetatea se află la 70 de kilometri de Braşov.
Cetatea Prejmer care a primit trei stele Michelin a avut şi ea peste 100.000 de turişti.
Cetatea a fost construită în 1218 de către Cavalerii Teutoni, în stil gotic şi este înscrisă pe lista patrimoniului cultural modial UNESCO. Biserica adăposteşte unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, pictat în secolul al XV-lea, dar şi o orgă din 1803, denumită „orga morţii”, datorită sunetelor menite să-i sperie pe atacatori. Cetatea în interiorul căreia se află Biserica Fortificată din Prejmer este principala atracţie a comunei şi a fost vizitată în 2012 şi de prinţul Charles.
Un record s-a înregistrat şi la Cetatea Făgăraş.
În 2014 au fost 55.000 de turişti. Cetatea Făgăraş datează de peste 600 de ani. Cea mai râvnită cetate-castel de pe timpuri are 66 de încăperi, întinse pe cinci niveluri. Apropiată de Munţii Făgăraşului, loc de refugiu al militanţilor pentru rezistenţa anti-comunistă, cetatea a devenit una dintre cele mai temute puşcării ale timpului. Numărul celor care au pătimit între zidurile cetăţii pentru că au refuzat să se supună regimului comunist nu se cunoaşte cu exactitate.