Brasovul vrea sa fie Capitala Culturala Europeana. George Scripcaru: „Incercam sa gandim un proiect de Capitala Culturala Europeana de nivel regional, sa cream evenimente in care sa implicam, nu doar municipiul Brasov ci intreaga zona metropolitana”

Last Updated on ianuarie 7, 2015

Municipalitatea braşoveană va depune la Ministerul Culturii dosarul de candidatură prin care va încerca să obţină titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, urmând ca la sfârşitul anului viitor să fie anunţat oraşul câştigător.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, termenul-limită de depunere a dosarelor este 10 octombrie.

10537407_897864116904560_6289812393725159807_o

(foto: Dany Photography)

Până atunci, se arată în documentul amintit, în 16 februarie, la Bucureşti, reprezentanţii oraşelor româneşti care vor să candideze se vor întâlni cu specialiştii Comisiei Europene, care vor prezenta criteriile de selecţie şi vor răspunde întrebărilor.  Printre municipiile care şi-au anunţat intenţia de a depune deosare de candidatură se numără Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara sau Arad.

După anunţarea oraşului care va fi capitală culturală, un juriu compus din 10 membri – numiţi de Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene şi Comitetul Regiunilor – şi doi reprezentanţi ai  Ministerului Culturii va evalua dacă viitoarea capitală europeană îşi respectă angajamentele asumate prin dosarul de candidatură.

Un proiect regional 

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a anunţat că „încercăm să gândim un proiect de Capitală culturală europeană de nivel regional, adică să creăm evenimente în care să implicăm, nu doar municipiul Braşov ci întreaga zonă metropolitană”.

Pe de altă parte, el a afirmat că în această perioadă sunt în evaluare „proiectele culturale pe care le vom finanţa de la bugetul local în 2015. Vom încerca să le alegem pe cele care au potenţial de dezvoltare pe termen lung şi pot  ajunge la dimensiuni naţionale şi europene în 2021”. (sursa: mytex.ro)

Pentru anul în curs au fost depuse la Primăria Braşov 22 de proiecte, urmând să decidă pe care le va finanţa din bugetul propriu. Anul trecut, de la bugetul local au beneficiat de finanţe 12 evenimente, iar suma totală alocată de municipalitate a fost de 350.000 de lei.

Previous Story

Amintiri din Brasov: Lacul din Poiana Brasov, anii ’80

Next Story

(Video) Apus la -25˚C in Piatra Craiului, Brasov