(Video) Un colind pentru toti brasovenii din lume!

Last Updated on decembrie 24, 2014

Stiai ca…Giuglea, George (1884—1967), lingvist si filolog s-a nascut la 29 ianuarie 1884 in Satulung, jud. Brasov?

A urmat scoala primara in comu­na Rosesti, jud. Ialomita, apoi liceul romanesc din Brasov. In anul 1903 se inscrie la Facultatea de litere si filozofie din Bucuresti.

Dupa terminarea studiilor universitare,a fost profesor la li­ceul de baieti din Tirgoviste, devenind mai tirziu lector de limba roma­na la Sorbona (Paris).

In 1919, cind ia fiinta Universitatea romaneasca din Cluj, a fost chemat la catedra de filologie romanica, pe care a detinut-o, ca profesor titular, pina in anul 1948.

Face parte, din prima generatie de lingvisti si filologi ai Universitatii din Cluj, incadrindu-se de la inceput in gruparea de la Muzeul limbii romane, intemeiat de, Sextil Puscariu.

A colaborat la Dacoromania, buletinul institutului, apoi la revistele: Graiul nostra, Revista filologica, Cercetari de lingvistica, fonetica si dialectologie etc., publicind articole de dialectologie, toponimie si folcloristica.

Printre lucrarile sale amintim : Cercetari lexicografice. Elemente latine in limba romana, Buc, 1909 ; De la romanii din Serbia. Culegere de literatura populara, Buc, 1913 ; Concordances linguistiques entre le roumain et Us parlers de la zone pyreneenne, Cluj, 1937 ; Uralte Schichten und Entwick-Inngsstufen in der Struktur der dakorumdnischen Spracbe, Sibiu, 1944. Pe linga cercetarile privitoare la istoria limbii romane,  a adus o importanta contribute la cunoasterea legaturilor existente intre limba romana si alte limbi romanice.

Previous Story

(VIDEO) Rasnovul intra in elita mondiala a sporturilor de iarna

Next Story

(Video) Un colind pentru toti romanii din Germania – Sus in naltul cerului