Amintiri din Brasov: Hotel Carpati/Aro, anii ’60

Last Updated on decembrie 17, 2014

Știai că…Eustatievici Dimitrie (1730-1796) este primul autor al unei gramatici românești?

A fost fiul protopopului de la Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brașovului, Eustatie Grid, originar din satul cu acelaș nume de prin părțile Făgărașului.

Învățătura și-a început-o la școala românească din Schei, iar pentru continuarea studiilor a fost trimis la Academia teologică din Kiev.

Întors la Brașov a fost câțiva ani dascăl la școala românească din Schei, timp în care a elaborat Gramatica.

 Între anii 1762-1786 a fost secretar episcopal în Schei, Rășinari și Sibiu, iar între 1786-1796 a fost director al școlilor naționale neunite din Transilvania.

În acest timp, organizează un curs anual, la Sibiu, pentru instruirea învățătorilor. A alcătuit manuale școlare ca: Ducere de mână sau povățuire cătră aritmetică sau socoteală, Sibiu, 1789; Scurt izvod pentru lucruri de obțte și deschilin în scrisori de multe chipuri, Sibiu, 1792; Dezvoltare și tâlcuitele evanghelii…Sibiu, 1790; Sinops adecă cuprindere în scurt a cei vechi și a cei noao scripturi, adecă a Biblii, Sibiu, 1971. Există și alte tripuri de manuale care i se atribuie lui Eustatievici Dimitrie.

Dintre scrierile sale, cea mai importantă pentru istoria culturală română este  Gramatica rumânească, 1755-1757. Lucrarea cuprinde un „Cuvânt de afierotisire” către Constantin Mavrocordat, o „Înainte cuvântare cătră… cititor”, gramatica și patru capitole despre prozodie, stih, ritm și „tehnologhia” prozodiei. Fiind prima gramatică a limbii române, partea referitoare la prozodie e considerată cel dintâi tratat românesc de versificație.

845_001

Previous Story

Brasov: Haide la Revelion 2015 in Piata Sfatului

Next Story

Brasovul vazut de pe Tampa. MINUNAT. Galerie Foto aici: