Amintiri din Brasov: Consiliul Judetean/Prefectura, anii ’80

Last Updated on decembrie 11, 2014

Știai că …Tiberiu Eremie, (1875-1938), inginer constructor, s-a născut în comuna Purcăreni din județul Brașov?

A urmat cursurile secundare la gimnaziul român din Brașov și pe cele superioare la Zurich. După 1898 s-a stabilit în București, unde a lucrat timp de 9 ani în cadrul serviciului de studii și construcți de beton armat.

A proiectat și condus construirea podului de la Hangu, peste Bistrița, unul dintre cele dintâi poduri boltite din țară.

În asociație, după 1906, captează pentru capitală apa de la Ulmi, iar pentru Ploiești de la Crângul lui Boz.

Împreună cu alți ingineri, înființează în 1907 Societatea „Beton și fier”, care execută poduri peste Siret la Adjud, Răcăciuni, Dolhasca, Brătești. În antrepriză, a construit poduri peste Bistrița, în localitățile: Roznov, Costișa, Secu, Buhalcani, Roșcani, Talpa; peste Suceava la Liteni, iar peste Jijia la Sculeni și Popricani.

A dublat podurile de cale ferată peste Teleajen și Cricov. Printre numeroasele construcții conduse de Eremie Tiberiu se numără: Teatrul din Lipscani, palatul Sindicatului ziariștilor, Biserica și sala Unirii din Alba Iulia, catedrala în piatra din Cluj, biserici în Sighișoara, Timișoara, Blaj și Orăștie, Arcul de Triumf din șoseaua Kiseleff, mausoleul de la Mărășești.

În asociație cu „Edilitatea” a executat poduri peste Jiu la Filiiași, peste Someș la Cluj, peste Milcov la Focșani.

A condus lucrările de construcție a fabricii de avioane I.A.R. din Brașov, a celei de locomotive a societății franco-române din Brăila, a uzinelor Ford din capitală s.a.

Pe lângă activitatea inginerească, căreia i-a acordat întotdeauna prioritate Eremie Tiberiu a îndeplinit un rol important în administrația unor societăți tehnice și industriale ca: Dâmbovita, Electrostar, Materiale de constructii, Creditul tehnic.

A condus instituții de stat economice, financiare și culturale, îndeplinind funcțile de președinte al Băncii sindicatului antreprenorilor, al societății culturale „Transilvania”, mai târziu fiind vicepreședinte al Asociației generale a inginerilor din România.

371_001

Previous Story

Video Brasov: Caravana Coca-Cola a fost in Piata Sfatului

Next Story

Candidatura Brasovului pentru organizarea Jocurilor Olimpice pentru Tineret 2020 a trecut de prima etapa