În perioada interbelică Branul fusese declarat staţiune climaterică. Când, în anul 2006, comuna a primit titlul de staţiune turistică de interes local, datorită numărului în creştere de turişti care o vizitau, autorităţile au început să spere la mai mult – să concureze cu staţiunile din întreaga ţară. Îi împiedică însă, chiar şi astăzi, câteva criterii pe care încă nu le poate îndeplini. Unul dintre ele îl reprezintă drumurile proaste care duc până aici.

” S-au tot făcut proiecte de execuţie pentru aceste reabilitări, se fac proiecte, expiră proiectele, se reiau lucrările de proiectare. Practic, dacă băgau banii de proiectare în acest drum, cu siguranţă arăta mai bine “, povesteşte Gheorghe Hermenean – primarul comunei Bran, ACL.

7676

Turiştii sunt de aceeaşi părere. Valeria Moţoc a venit tocmai din Sighetu Marmaţiei ca să vadă Branul. A fost fermecată de frumuseţile locului şi este mulţumită de condiţiile de cazare pe care le-a găsit aici. Condiţiile de drum, însă, cu siguranţă nu vor fi printre aminitirile frumoase pe care le va lua cu ea acasă.

” Foarte importantă este infrastructura, pentru că mobilitatea, mişcarea, dintr-o zonă în alta, toată lumea are acum maşini, sunt scumpe, piesele de schimb. Şi de aici se pierde foarte mult, pentru că dacă nu este infrastructură nu sunt condiţii “, spune Valeria Motoc – turistă.

Deşi Castelul Bran atrage în localitate anual sute de mii de turişti, felul în care arată împrejurimile lasă mult de dorit. Nici măcar trotuare nu sunt aici. Primăria a vrut să investească, a semnat un contract multianual estimat la 2 milioane de euro, cu sprijinul autorităţilor judeţene, ca să construiască trotuare din piatră cubică, însă, în lipsa aprobărilor de la CNADNR, rămâne legată de mâini. Lucrurile s-ar putea schimba, însă, în curând. În şedinţa de săptămâna trecută Guvernul a aprobat exproprierile pe DN73, între Piteşti şi BRaşov, în vederea începerii lucrărilor de reabilitare şi extindere a şoselei. Aceasta este o veste bună pentru autorităţile din Bran care de opt ani aşteaptă ca localitatea să devină staţiune turistică de interes naţional. (sursa: digi24.ro)

Un alt criteriu pe care localitatea nu îl îndeplineşte încă este existenţa unui centru permanent care să asigure urgenţele. Primăria a investit aproape 500 de mii de euro în ridicarea unui centru care astăzi are farmacie, un cabinet stomatologic şi spaţii pentru medicii de familie. Remizele unde ar trebui să fie parcate maşinile de ambulanţă, însă, stau cu uşile închise.

foto: socorrosampaio
foto: socorrosampaio

” Suntem în discuţii cu CAS Braşov, pentru a ne îndruma ori spre accesarea de fonduri europene, ori pentru a găsi un parteneriat fie cu ISU Braşov, fie cu staţia de Ambulanţă, pentru a face aici un centru de permanenţă, pentru siguranţa turiştilor care vin în satele brănene “, afirmă  Gheorghe Hermenean – primarul comunei Bran.

Potrivit statisticilor, anual, Branul este vizitat de aproximativ 500.000 de turişti.