Last Updated on octombrie 26, 2014
Un străjer aproape milenar păzeşte comuna braşoveană Mercheaşa. Aşa spun localnicii despre cel mai bătrân stejar din ţară, care rezistă de 900 de ani oamenilor şi vremurilor. Iar în ultimii ani, bătrânul stejar a câştigat competiţii dedicate arborilor din ţară şi din Europa.
(foto turistintransilvania.com)
La 70 de kilometri de Braşov se ridică mândru stejarul care a prins vremea cnezatelor şi voievodatelor. Au trecut pe lângă el triburile nomazilor, dar şi timpurile.
Bătrânul din Carpaţi, numele pe care-l mai poartă stejarul, are o circumferinţă de 9,3 metri şi o înălţime de peste 21 de metri.
Trunchiul imens este cel care ne arată cât de bătrân este de fapt stejarul din Mercheaşa. Pentru a-l înconjura este nevoie de 9 oameni.
Stejarul nu a putut rămâne neobservat, astfel că în anul 2009 o asociaţie l-a trecut pe lista celor mai spectaculoşi copaci din ţară. Aşa a câştigat titlul de „Cel mai bătrân arbore din România”, în faţa altor 27 de copetitori.
Din vechea pădure de stejari de la Mercheaşa, de peste 300 de ha, singurul care a rămas în picioare de-a lungul secolelor este Bătrânul Carpaţilor. (sursa: digi24.ro)
Însă chiar şi cu promovarea din ultimii ani, puţini sunt turiştii care ajung la Mercheaşa să vadă această minune a naturii.
De când au aflat câţi ani are stejarul care se ridică falnic pe păşunea de la marginea satului, oamenii spun că înţeleg măreţia naturii.
Stejarul este comoara cea mai mare a comunei, aşa că reprezentanţii Ocolului Silvic l-au îngrădit, să îl protejeze de animalele care pasc în zonă.