Last Updated on octombrie 30, 2014
Stiai ca … Ioan Bogdan (1864—1919), pedagog, istoric şi slavist, s-a născut la 25 iulie 1864, în Scheii Braşovului?
El a urmat cursurile gimnaziului românesc din Braşov, apoi Şcoala normală superioară şi Facultatea de litere din Iaşi.
In urma străduinţelor depuse de B. P. Has-deu şi I. Bianu, în anul 1887, obţine o bursă de studii la Universitatea din Viena, unde, pe lingă cursurile de limbă paleoslavă, urmează şi cele de paleografie şi diplomatică latină. Din anul urmator, îşi continuă studiile de specializare la Petersburg şi definitivează două lucrări începute la Viena : Citeva manuscrise slavo-române din Biblioteca imperiala de la Viena şi Cinci documente istorice slavo-române din arhiva Curţii imperiale din Viena, ambele publicate în Analele Academiei Române din 1889.
Multe din documentele pe care le-a folosit au fost descoperite de el însuşi în arhivele ruse şi polone. Printre principalele lui lucrări se numără: Vechile cronici moldoveneşti pînâ la Ureche, Buc, 1891 ; Documente si regeşte privitoare la relaţiile Ţării Româneşti ca
Braşovul şi Ungaria în sec. XVI şi XVII, Buc, 1902 ; Documente privitoare la relaţiile Ţării-Româneşti cu Braşovul şi cu Ţara Ungurească în sec. XV şi XVI. Buc, 1905 ; Documentele lui Ştefan cel Mare, Buc, 1913 ş. a.