Last Updated on octombrie 15, 2014
Demolarea fostului Spital de Boli Dermato-Venerice din Braşov, care va fi înlocuit de un complex hotelier de lux, riscă să creeze un precedent periculos pentru soarta unor clădiri aflate în zone imobiliare atractive din Centrul istoric.
Vîndută unei companii israeliene, care a decis să construiască un complex hotelier de la zero, cu spaţii comerciale şi parcări, vechea clădire va fi demolată, aşa cum au cerut noii proprietari.
Asta în ciuda faptului că imobilul se află într-o zonă „sensibilă” a oraşului, pe strada Gheorghe Dima nr. 1, la confluenţa dintre Scheii Braşovului, fortificaţiile Cetăţii Braşovuluii şi Centrul Istoric – Cetatea Braşovului – trei ansambluri arhitecturale protejate, aflate pe lista monumentelor istorice de categorie A sau B. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Cultură Braşov spun că deja au la dosar toate documentele pentru ca, peste puţin timp, să dea avizul de demolare a clădirii.
Una din cele două expertize arată că structura de rezistenţă a clădirii este grav afectată şi există risc iminent de prăbuşire, iar cea de a doua demonstrează că această clădire este infestată bacteriologic şi imposibil de igienizat 100%.
Clădire în zona de protecţie a monumentelor istorice
Clădirea fostului Spital Dermato se află în zona de protecţie a monumentelor istorice, trasată pe o rază de 150 de metri în jurul acestora. În apropiere (cam 50-100 de metri în jur, deci în zona de protecţie) se află, de exemplu, Poarta Schei, Poarta Ecaterinei şi clădirea Arhivelor Naţionale, toate aflate pe Lista Monumentelor Istorice, ca parte a laturii sud-vestice a fortificaţiilor Cetăţii Braşov (cod BV-II-m-A-11294.01, pe LMI). (sursa: monitorulexpres.ro)
Două expertize susţin demolarea
Soarta clădirii de pe strada Gheorghe Dima nr. 1 stă acum doar într-o semnătură a Direcţiei Judeţene de Cultură Braşov, care trebuie să decidă dacă este sau nu oportună demolarea unei clădiri în plin centru istoric al Braşovului, în zona de protecţie specială a monumentelor.
Dar avizul nu va fi decît unul pozitiv, o recunosc şi reprezentanţii Direcţiei. Pentru că la dosarul depus de noul proprietar există expertizele necesare.
Una dintre aceste expertize arată că structura de rezistenţă a clădirii este grav afectată şi există risc iminent de prăbuşire, iar cea de a doua demonstrează că este infestată bacteriologic şi imposibil de igienizat 100%.
În plus, deşi există date că acesta a fost primul spital public al Braşovului, nimeni nu s-a preocupat de-a lungul vremii să facă cercetările de rigoare şi eventualele proceuri pentru introducerea pe vreo listă de monumente instorice de interes local, măcar. Aşa că nici o potenţială valoare istorică nu o poate salva.