Last Updated on septembrie 26, 2014
Pista Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav a fost finalizată, a declarat, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, acesta anunţând că ea va fi inaugurată pe 3 octombrie cu un avion de dimensiune medie. „Mai avem cinci milioane de euro pentru suprafeţele de mişcare, iar cu aceasta aeroportul va fi gata în proporţie de 70%”, a declarat Căncescu, adăugând că de acum ar mai trebui investite aproximativ 20 de milioane de euro în terminal, un milion de euro în turnul de control, în balizaj alte două – trei milioane de euro, şi nici aşa nu ar fi gata, pentru că ar mai trebui cumpărate multe lucruri necesare pentru operarea aeroportului”.
Aceste investiţii ar urma să fie făcute de viitorul operator aeroportuar care are ar putea fi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, operatorul Aeroportului Internaţional Otopeni.
„Ei mi-au dat un răspuns verbal că ar dori să se implice”, a mai spus preşedintele CJ Braşov.
Discuţiile cu Compania Naţională Aeroporturi din Bucureşti, o firmă controlată de stat, au început în momentul în care s-a aflat că aceasta intenţionează să închidă una din pistele Aeroportului Otopeni pentru reabilitare, iar în acest moment ar avea două posibilităţi de redistribuire a traficului – Constanţa şi Braşov.
Braşovul are mai multe puncte forte faţă de Constanţa, unul fiind că este mai aproape de Bucureşti decât oraşul de la malul mării. Un alt punct forte al Braşovului ar fi faptul că pista care va fi finalizată peste câteva zile este singura din afara Bucureştiului care suportă aterizarea unor avioane de tip Boeing 737 şi Airbus 320.
Potrivit unei scrisori adresate de conducerea CJ Braşov companiei naţionale, Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav va deservi circa un milion de pasageri echivalenţi (pasageri şi cargo) şi va fi un important nucleu de dezvoltare economică şi socială a judeţelor Braşov, Covasna şi Harghita, urmând să se întindă pe o suprafaţă de 210 hectare. (sursa: bizbrasov.ro via bzb.ro)
Instituţia judeţeană aşteaptă un răspuns de la CNA Bucureşti în vederea realizării draft de contract de asociere.
„Probabil ne vom asocia direct, dar există şi posibilitatea ca în această formulă să intre şi oraşul Ghimbav şi, posibil, judeţele Covasna şi Harghita. În plus, este posibil ca şi municipiul Braşov să intre în formula de asociere, mai ales că reprezentanţii municipalităţii şi-au exprimat interesul pentru participarea la construcţia aeroportului”, a spus vicepreşedintele CJ Mihai Pascu.