DREPTATE. CASJ Brasov a pierdut toate cele 1.000 de procese pentru „lista rusinii”

Last Updated on septembrie 20, 2014

Instanţele de judecată au considerat ilegală comunicarea deciziilor de impunere emise prin publicitate pe pagina de internet a instituţiei, dar au anulat şi plata penalizărilor aplicate de Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului (CASJ) Braşov, considerând ca nejustificată pedepsirea asiguraţilor pentru că ar fi întârziat să plătească nişte datorii de care CASJ nu i-a înştiinţat, deşi avea această obligaţie legală. 

În iunie 2010 s-a stârnit un scandal imens după CASJ Braşov a publicat pe site-ul propriu şi la sediu lista detaliată, cu date personale, a circa 31.000 de presupuşi debitori şi le-a pretins, după cinci ani, sume imense, practic sancţionându-i pentru că nu au respectat un termen de care oamenii habar nu au avut, asta în cazul în care contribuabilii chiar aveau datorii. De altfel, unii au achitat doar debitul nominal, refuzând să achite penalizările, majorările şi dobânzile de întârziere.  

Potrivit raportului CASJ, în 1 iunie 2010, după prelucrarea datelor primite prin protocol de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), au fost emise 31.718 decizii de impunere pentru 30.210 contribuabili – persoane fizice (pentru unii contribuabili au fost emise câte două decizii, în funcţie de natura veniturilor), care au fost comunicate, eludând legea, prin publicitate pe site şi la sediu. Într-un an şi jumătate de la publicarea „listei ruşinii”, dintre cei 30.210 de „datornici”,19.995 (66,19%) au solicitat în scris sau la ghişeu modificări ale sumelor înscrise în deciziile de impunere şi/sau au efectuat plata acestor sume, total sau parţial.

După multă alergătură pe la diverse instituţii şi mult stres, 16.644 dintre cei de pe listă s-au ales cu confirmarea faptului că nu erau de fapt debitori şi că li s-au anulat sumele înscrise iniţial în dreptul lor sau „au fost operate corecţii ale sumelor înscrise în deciziile de impunere, în baza documentelor justificative prezentate”. (sursa: mytex.ro)

Asta înseamnă că mai mult de 50% dintre cei care figurau pe „lista ruşinii” au fost puşi la zid degeaba şi ar fi putut să ceară daune pentru calomnie şi pentru hărţuire Casei de Asigurări de Sănătate a Judeţului Braşov.

Previous Story

Brasov: La granita dintre iarna si vara la Holbav, by Dulu Mihail Ion

Next Story

Brasov: „Marktplatz” – centrul medieval vechi al orasului