Last Updated on septembrie 6, 2014
Producătorul de lactate Prodlacta din Braşov, controlat de omul de afaceri moldovean Vladimir Jardan, a încheiat primul semestru cu afaceri de 18,1 milioane de lei (4,1 milioane de euro), în creştere cu 57% faţă de rulajul obţinut în perioada similară a anului trecut, graţie creşterii veniturilor din vânzarea produselor finite.
Compania şi-a redus uşor pierderile, care se plasează la puţin peste 4 milioane de lei (900.000 euro). Prodlacta a raportat venituri totale de 21,7 milioane de lei pentru prima jumătate a anului, în urcare cu 65% faţă de primele şase luni ale anului trecut, şi cheltuieli de 25,7 milioane de lei, cu aproape 50% mai mari. Cea mai mare pondere în cheltuielile totale o au cheltuielile cu materiile prime. Acestea au crescut cu 73% în primul semestru, la aproape 15 milioane lei. Unul dintre obiectivele conducerii Prodlacta este creşterea cifrei de afaceri la circa 20 milioane de euro până în anul 2015, prin încheierea de contracte cu toate lanţurile de magazine din ţară şi prin creşterea capacităţii de producţie. Totodată, compania are în plan crearea unei reţele proprii de distribuţie naţională pentru comerţul tradiţional şi lansarea de noi produse. În prezent la fabrica din Braşov se produc iaurturi, lapte, brânzeturi, caşcaval, smântână şi unt. Producătorul de lactate a ieşit din insolvenţă în luna mai a anului trecut după ce pierderile cumulate în anii anteriori au determinat compania să îşi declare insolvenţa în 2011. Grupul JLC (Jardan Lapte Company), principalul jucător de pe piaţa lactatelor din Republica Moldova, deţinut de Vladimir Jardan, a preluat controlul Prodlacta în 2012 după ce planul de reorganizare al moldovenilor a fost aprobat de judecători. (sursa: bzb.ro)
Planul prevedea ca Prodlacta să deruleze o majorare de capital în valoare de 35,39 mil. lei prin conversia unor creanţe în acţiuni. Grupul JLC avea 37% din totalul creanţelor înscrise în tabelul creditorilor, iar ulterior a achiziţionat alte creanţe, în principal de la Banca Comercială Română, ajungând să deţină 67% din totalul datoriilor Prodlacta. În urma majorării capitalului, participaţia salariaţilor Prodlacta s-a diminuat de la 41,7% la 13,4%, iar cea a grupului elen Olympus s-a redus de la 23,45% la 7,5%. În prezent, grupul JLC controlează 58,5% din Prodlacta prin intermediul firmelor JLC Chişinău şi JLC Germany.