Brasov: Nu uitati de Serbarea de toamna a Junilor, Solomon Fest, sambata si duminica! :)

Last Updated on septembrie 17, 2014

Festivalul, care va avea loc în perioada 20-21 septembrie, va fi de fapt o petrecere cîmpenească, cu obiceiuri din Schei îmbinate cu întreceri astronomice, la care vor participa toate cetele de juni, dar şi braşovenii sau turiştii care vor să petreacă la Pietrele lui Solomon.

333

Festivalul se deschide pe 20 septembrie, de la ora 10.30, în curtea Primăriei, cu o ceremonie în care aleşii locali vor fi şi ei invitaţi să se alăture junilor.

De la 11.00, alaiul va pleca spre Pietrele lui Solomon, însoţit de muzicanţi şi căruţe ornate cu flori.

„În acest alai, junii nu vor merge pe cai“, a precizat Alexandru Stănescu.

Traseul urmat de parada Junilor va merge spre Casa Armatei- Mureşenilor – Piaţa Sfatului – Bariţiu – Poarta-Schei – Strada Prundului- Ilie Birt- Pe Tocile- Podul Creţului- Pietrele lui Solomon.

Alaiul Junilor va intra şi în Piaţa Sfatului pe care o va ocoli, lîngă Biserica Neagră, reintrînd apoi pe strada Bariţiu, spre Şchei. La Pietrele lui Solomon se va deschide spectacolul folcloric în mod oficial, prin intonarea imnului de către fanfară. (sursa: monitorulexpres.ro)

Apoi se va incinge hora junilor, cu care începe orice eveniment tradiţional în Şchei. În partea de jos de la Pietrele lui Solomon, unde va avea loc festivalul, va exista o scenă de 50 de metri pătraţi, corturi cu bere, spaţii de grătare, corturi pentru producătorii de pastramă, vin, must şi prijituri, pentru petrecerea cîmpenească.

A doua zi, un mare maial

În a doua zi de festival va avea loc un mare maial al Junilor.

Dimineaţa la orele 10.30, Junii vor pleca din Piaţa Unirii spre Pietrele lui Solomon, alaiul fiind cel organuizat după regulile unui maial al Junilor.

În faţă vor fi şerjile (vataful, armaşul mare şi armaşul mic) şi comitetele, cu steaguri, cu muzicanţi şi cu un mare alai format din şcheieni şi braşoveni.

După ora 11.30, participanţii se prind în hora Junilor, care va fi urmată de aruncarea buzduganului şi înmînarea cocardelor. Distracţia continuă cu jocuri şi muzică tradiţionale.

Seara va fi proiectat un film documentar despre Juni, realizat în perioada interbelică. Pe tot parcursul evenimentului, participanţii sînt invitaţi la lecţii de echitaţie, unde vor putea învăţa şi cum se strînge chinga şi cum se fixează scăriţele după înălţimea călăreţului. Curioşii pot învăţa ţi cum să arunce buzduganul. Organizatorii pregătesc şi două întreceri specifice petrecerilor cîmpeneşti: concursul de băut bere şi concursul de mîncat mici şi gogoşi.

Previous Story

Brasov: Derbi Corona vs HCM Baia Mare, astazi la Sala Sporturilor

Next Story

Cercetatorii brasoveni vor sa produca seminte de cartof dulce si de cartof violet