Tinerii brasoveni vor locuri de munca sigure

Last Updated on august 20, 2014

Tinerii români în căutarea unui loc de muncă sînt interesaţi mai mult de atmosfera de lucru din cadrul unei companii şi de siguranţa locului de muncă decît de pachetul salarial oferit, relevă un studiu realizat la Braşov, Iaşi, Cluj-Napoca şi Sibiu de Tîrgul de Cariere, cea mai importantă reţea de evenimente de carieră din România şi Republica Moldova. În funcţie de oraşul de provenienţă, există însă şi diferenţieri între opţiunile candidaţilor la un (nou) loc de muncă.

Astfel, tinerii braşoveni sînt preocupaţi de siguranţa locului de muncă, dar şi de pachetul salarial oferit de potenţialii angajatori. Studiul s-a bazat pe 721 de chestionare completate de participanţii la ediţiile din primăvara acestui an ale „Tîrgului de Cariere“ din cele patru importante oraşe.

bb

Peste 17.000 de tineri, majoritar cu vîrsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani, absolvenţi de facultate sau în ultimii ani de studiu, au participat la evenimente organizate în primăvară. 

Atmosfera de lucru este „foarte importantă“ 

Calitatea condiţiilor de muncă (birou propriu, spaţii de recreere etc.) este considerată „foarte importantă“ de 61% dintre tinerii din Sibiu, faţă de 32% dintre ieşeni şi 28% dintre clujeni. Pe de altă parte, sibienii valorizează mai puţin existenţa programelor de dezvoltare a angajaţilor – traininguri şi team building-uri: 25% dintre sibieni consideră că acestea sînt „foarte importante“, faţă de 40% dintre braşoveni, 42% dintre ieşeni şi 52% dintre clujeni. Atmosfera de lucru din cadrul companiei este importantă pentru toţi noii potenţiali angajaţi intervievaţi, răspunsurile „foarte important“ avînd o pondere de 63-64% în toate oraşele vizate. (sursa: Monitorul Expres)

Tinerii braşoveni, preocupaţi de siguranţa locului de muncă 

63% dintre tinerii din Braşov care au completat chestionarele cred că siguranţa locului de muncă este „foarte importantă“, alături de 54% dintre sibieni, 63% dintre ieşeni şi 66% dintre clujeni. În ceea ce priveşte pachetul salarial (incluzînd salariul şi bonusurile de tip telefon, laptop, maşină de serviciu, asigurare de viaţă) sînt foarte importante pentru 71% dintre sibieni, în timp ce doar 48% dintre clujeni, 40% dintre braşoveni şi ieşeni consideră banii o prioritate în alegerea unui loc de muncă. În schimb, sibienii valorizează cel mai puţin posibilitatea de a promova – doar 39% dintre ei consideră că acesta este un lucru „foarte important“, faţă de 63% dintre clujeni şi 52% dintre ieşeni. 

Jumătate dintre tinerii braşoveni s-ar muta în străinătate 

Sibienii sînt cel mai puţin interesaţi de antreprenoriat: 33% dintre cei care au răspuns chestionarelor spun că intenţionează să-şi deschidă propria afacere în următorii doi ani, faţă de 83% dintre ieşeni. Clujenii şi braşovenii se situează la mijloc: 44% în Cluj şi 42% în Braşov. Studiul mai arată că tinerii în căutarea unui loc de muncă sînt tot mai puţin dispuşi să îşi sacrifice viaţa personală pentru a face carieră – doar 28% dintre clujeni consideră că această afirmaţie li se potriveşte, alături de 34% dintre ieşeni, 36% dintre braşoveni şi 38% dintre sibieni. Întrebaţi la ce distanţă de actualul domiciliu ar fi dispuşi să se mute pentru un loc de muncă mai bine plătit, tinerii preferă fie distanţele scurte, sub 100 de kilometri, fie o alta ţara. 48% dintre braşoveni s-ar muta în străinătate, în timp ce sibienii sînt cei mai legaţi de oraş 26% dintre ei nefiind să se mute nici pentru venituri mai mari.

Previous Story

Ratacind prin padurile din Poiana Brasov in zilele de odihna :)

Next Story

Brasov: Plimbare nocturna la Poarta Schei :)