Last Updated on august 14, 2014 Muzeul „Casa Mureşenilor” reconstituie tipografia „Andrei Mureşianu”, la care vor putea „lucra” turiştii, din toamnă.
Suvenir de la Braşov: Îţi tipăreşti singur numele pe-un ziar, ca acum 100 de ani.
În cadrul proiectului cultural „De la Gutenberg la Mureşianu – proiect de reconstituire a unei tipografii istorice”, finanţat de Asociaţia Fondului Cultural Naţional în cafeneaua „Tipografia – Coffee and Tea House” au fost expuse ieri o casă de litere, un set de litere şi un culegar.
(foto: Muzeul Casa Muresenilor Brasov.) „Colaboratorii noştri au realizat vizite atât în ţară cât şi la «Gutenberg Museum» din oraşul german Mainz. Studiul istoric realizat este folosit în vederea reconstituirii instrumentarului tipografic, iar în urma lui s-a realizat o schiţă a tipografiei. Aceasta, alături de schiţa originală a tipografiei de la «Muzeul Gutenberg», dar şi o casă de litere, un set de litere şi un culegar, sunt cu toate expuse, pentru câteva zile, în această locaţie. Odată cu finalizarea proiectului, vor fi integrate într-un concept care va întregi expoziţia permanentă a muzeului. În toamnă, veţi putea vedea multe lucruri frumoase, un proiect cu adevărat complex”, a explicat Valer Rus, director al Muzeului „Casa Mureşenilor”
(sursa: bzb.ro)
Reconstituire după tipografia „Gazetei de Transilvania”
Începând din luna septembrie, muzeul va beneficia de o tipografie funcţională, reconstituire după un model care a aparţinut „Gazetei de Transilvania”, acum mai bine de un secol. Intitulată „Andrei Mureşianu”, respectiva tipografie era folosită în acele vremuri de către redacţia ziarului „Gazeta de Transilvania”, chiar în locul în care se va afla şi ediţia reconstituită.
Practic, din această toamnă braşovenii şi turiştii deopotrivă îşi vor putea tipări numele pe o pagină de ziar, plecând astfel cu o mică amintire. Primii 200 de beneficiari ai proiectului vor fi elevi ai şcolilor din Braşov, iar apoi suvenirul va fi oferit în preţul biletului de intrare.