Operatie reusita. Siamezele nascute la Brasov au fost separate

Last Updated on august 12, 2014

Fetiţele siameze născute la Maternitatea Braşov au fost operate, astăzi, la Bucureşti, intervenţia fiind o reuşită. Operaţia de separare a siamezelor făcută la Spitalul “Marie Curie” din Capitală, a durat aproape două ore şi s-a încheiat cu succes, „fetiţele fiind norocoase, iar mama lor, la fel“, după cum a spus coordonatorul echipei chirurgicale, dr. Radu Spătaru.

La operaţie au participat şapte medici – patru chirurgi, trei anestezişti – dar şi studenţi şi cadre medii, pentru că aceştia din urmă, probabil, „nu vor vedea a doua oară o astfel de operaţie“, a mai spus medicul Spătaru.

Coordonatorul echipei care a făcut intervenţia de separare a precizat că fetiţele au fost aduse de la Braşov, luni, în condiţii de deplină siguranţă. Înainte de operaţie, ele au fost evaluate cardiologic, radiologic şi pedriatric. Operaţia a început la 10:45 şi s-a încheiat la 12:30.

„Fetiţele sînt norocoase, iar mămica lor, la fel. Siamezele erau unite prin partea inferioară a sternului, apendicele xifoid. Operaţia a decurs fără incidente, iar şeful clinicii de terapie intensivă, dr. Radu Tăbăcaru, a recurs deja la detubarea micuţelor“, a precizat dr. Spătaru. Medicul a adăugat că rămîne un moment mai dificil, respectiv cel post-operatoriu, însă evaluarea de după operaţie arată că starea fetiţelor este bună, iar parametrii biologici, normali.

Întrebat dacă fetiţele au fost răsucite pentru a ajunge amîndouă în aceeaşi poziţie, dr. Radu Spătaru a răspuns afirmativ. „Fetiţele au fost răsucite ieri (luni – n. r.), astfel încît să ajungă amîndouă în aceeaşi poziţie, respectiv capul şi membrele să ajungă în aceeaşi poziţie. După ce au fost răsucite, s-au luat în braţe“, a spus medicul.

Operaţia de marţi a fost realizată într-una dintre sălile noi ale spitalului, unde funcţionează neurochirurgia, pentru că a fost nevoie de două aparate de anestezie. De regulă, într-o sală de operaţie există un singur astfel de aparat.
Medicii nu au putut preciza cît vor mai rămîne fetiţele internate, dar estimează că, în condiţiile în care nu vor apărea probleme speciale, ele ar putea fi externate în 10 zile sau două săptămîni. (sursa: Monitorul Expres)

La operaţia de separare a siamezelor a fost prezent şi medicul Dimassi Mohamad, care a monitorizat-o pe mamă pe durata sarcinii. „Am vrut să văd un final frumoş de aceea nu puteam să nu fiu prezent la separarea fetiţelor. Am mai fost în acest spital acum 20 de ani, dar de atunci s-a schimbat foarte mult“, a spus acesta. Întrebat dacă este adevărat că familia fetiţelor i-a cerut să fie naş, dr. Dimassi Mohamad a spus că el a dat cîte unul dintre numele fetiţelor – Sarah, respectiv Maia. Astfel, fetiţele se vor numi Maria Sarah şi Elena Maia.

Siamezele au fost născute prin cezariană, vineri dimineaţă, la Maternitatea Braşov, de o braşoveancă de 33 de ani. La naştere, cele două fetiţe, care erau unite în zona abdomenului, cîntăreau 4.820 grame şi s-au născut prin cezariană, la termen.

Previous Story

Noapte Buna din Brasov, marti 12 august 2014

Next Story

Brasovul in Poezii: Strada Castelului 57 de Stefan Ioanid (1949)