Cetatea Rasnov, teatru de razboi intre croatii mercenari si secuii curuti

Last Updated on august 29, 2014

„… Gandul si intentia secuilor era sa puna mana pe Cetatea Rasnovului, a carei stapanire insemna dominarea asupra intregului tinut dintre Brasov si Bran, dar mai ales slabirea economica a Brasovului.

In urmarirea realizarii acestui plan, o unitate de secui curuti s-a indreptat in zorii zilei de 20 aprilie 1707, spre Rasnov. Aici a fost intampinata de un detasament de croati mercenari, aflati in solda brasovenilor.

cetatea

A avut loc o ciocnire, in care croatii au reusit sa-si pastreze superioritatea focului, silind pe secui sa se retraga spre Cristian, in dezordine. Dar spre marele lor noroc, dinspre Cristian venea o puternica unitate secuiasca; fugarii, astfel intariti, si-au refacut ordinea de bataie si-au atacat din nou pe croatii mercenari din Rasnov, redeschizand o lupta de mari proportii.

De aceasta data croatii, sub puternica presiune a inamicului, au fost nevoiti sa se retraga chiar pe teritoriul targului, pastrand insa legatura de lupta cu de lupta cu secuii.

Ajunsi in zona de bataie a focului muschtelor din cetate, secuii au fost prinsi pe neasteptate de un foc nimicitor si astfel neutralizati. Au fost nevoiti ca din nou sa se retraga, neputand intra targul pe care l-ar fi jefuit asa cum stiau ei”(Cronica Rasnovului si a Cetatii; Remus Ilie)

Previous Story

Brasovul in Poezii: Deasupra Turnului Alb, de Sinziana Maria Stoie (1990)

Next Story

Castelul Bran, ramanand in linistea timpului