Cetatea Rasnov cucerita doar prin inselatorie. Citeste aici povestea asediului

Last Updated on august 12, 2014

La 26 martie 1612, Bathory – dupa ce lichidase satele vecine – s-a indreptat spre Rasnov, pe care a inceput sa-l bombardeze din doua parti.

Cronica lui Massa spune insa ca Bathory s-a indreptat cu toata armata spre Rasnov, in ziua de 27 martie. Pe langa aceasta precizeaza ca Cetatea Rasnovului, asezata pe o colina foarte inalta, nu putea fi cucerita de nimeni, atat timp cat va fi alimentata cu apa.

foto; florincrisan.ro
foto; florincrisan.ro

P. Banfi, in memoriul sau, arata ca si Mass ca armatele lui Bathory au sosit la Rasnov tot in ziua de 27 martie, cand au inceput bombardamentul, care a durat opt zile intregi, fara insa ca pagubele sa fie asa de mari ca cele pricinuite cetatii Codlea.

Tunurile trageau de pe Curmatura asupra zidurilor cetatii, dar asediatii se aparau cu indarjire.

Daca artileria lui Gabriel Bathory n-a pricinuit prea mari pagube, primejdia era acum alta.

Mathis Janos, un capitan al lui Bathory, in fruntea a vreo 200 de secui, a ocupat o pozitie si a reusit ca de acolo sa taie legatura rasnivenilor din cetate cu izvorul, care le procura apa de baut.

Situatia fiind ingrijoratoare, Peter Durmen (primarul Rasnovului) a cerut cu insistenta brasovenilor, unde primar era Mihail Weiss, ajutoare grabnice, care sa fie trimise prin padure, la un loc indicat.

cetat77777

In urma acestei cereri, au fost trimisi Moitzen Lorintzen si un oarecare Ureche. 

Ajutoarele cerute au fost trimise. Erau oameni din Codlea, Ghimbav, Cristian, refugiati din satele lor si adapostiti la Brasov. Pe langa acestia erau si multi brasoveni, tot oameni incercati, curajosi si viteji.

Acestia s-au indreptat prin Scheii Brasovului spre Poiana si de aici spre Rasnov. In noaptea de 31 martie au cazut asupra asediatorilor. Acestia dormeau dusi, si, luati pe neasteptate, au avut pierderi simtitoare.

Cu toate ajutoarele primite, in interiorul Cetatii Rasnov, printre asediati, se ivisera neintelegeri. Ingrijorarea, datorita mai cu seama lipsei de apa, luase proportii. Panica incepea sa lucreze. Numarul celor ce erau de parere sa se predea crestea mereu. De partea acestoraerau unii care urau pe brasoveni, dintr-o veche gelozie. 

foto: fotofocus.ro
foto: fotofocus.ro

Cand lipsa apei s-a facut mult mai simtita, oamenii cuprinsi de pectrul setei l-au silit pe Peter Durmen sa predea Cetatea lui Bathory.

in felul acesta, dupa un bombardament de cinci zile si constrans mai cu seama de lipsa apei, Peter Durmen a intrat in legtura cu Bathory, stabilind conditiile de predare in ziua de 3 aprilie 1612.

La 4 aprilie, Rasnovul s-a predat lui Bbathory. impotriva juramantului ce li s-a prestat, toata averea si bunurile lor au fost pradate in chip rusinos de Bathory.  (Fragmente din Cronica Rasnovului si a Cetatii, Remus Ilie)

111

Previous Story

(Video) Nori masivi deasupra Brasovului :)

Next Story

Castelul Bran construit de brasoveni „cu propriile lor osteneli si cheltuieli”. Intr-un act emis la 19 noiembrie 1377