Cetatea Rasnov asediata de secuii curutii la 12 mai 1705. Nu a fost cucerita

Last Updated on august 24, 2014

Stiai ca …la 12 mai 1705 secuii curuti au dat ordin oamenilor din Rasnov, Cristian si Ghimbav sa paraseasca satele si sa emigreze din tinuturile lor? Rasnovenii au refuzat insa sa paraseasca cetatea. Ca sa se poata mentine aici, ei au intrat in legatura cu autoritatile din Brasov, stabilind ca garnizoana din cetate sa fie alcatuita dintr-un numar egal de rasnoveni si brasoveni.

cetatea

Curand garnizoana din cetate a primit si o intarire de militari imperiali care, in timpul cat au stat aici, au repsins toate atacurile incercate de secuii curuti. Acestia, in furia provocata de neputinta cuceririi cetatii, s-au dedat dupa salbatecele lor obiceiuri la alte noi acte talharesti, ridicand 300 de boi si vaci pe care le-au scos din sat si le-au dus intr-o poiana din marginea satului.

Mania secuilor era explicabila si din punctul lor de vedere indreptatita, caci atata vreme cat Cetatea Rasnovului era in mana rasnovenilor si la dispozitia aliatilor si protectorilor lor brasoveni, insemana ca drumul negustoresc spre Tara Romaneasca era sub controlul acestora din urma, mentinand legaturile comerciale, atat de vitale pentru negustorii din Brasov. (Cronica Rasnovului si a Cetatii, Remus Ilie)

Previous Story

Crina Elena Vrinceanu: Noapte buna Brasov din Edinburgh! Scotia

Next Story

Brasov: Sf. Nicolae (Saint Nicholas) – “Very beautiful basilica in a beautiful setting”, AMBROSE37 BIRMINGHAM