Brasov: 700 de noi locuri de munca in urma investitiei Airbus Helicopters la Ghimbav

Last Updated on august 11, 2014

Actele noii fabrici vor fi semnate pe 4 septembrie, de ministrul Economiei, Constantin Niţă, şi reprezentanţii concernului franco-german.

Memorandumul care va sta la baza investiţiei companiei Airbus Helicopters, fostul Eurocopter, la Ghimbav va fi semnat pe 4 septembrie, între ministrul Economiei, Constantin Niţă, şi reprezentanţii concernului franco-german, au anunţat reprezentanţi ai partidului de guvernământ. Potrivit acestora, se vor crea 700 de noi locuri de muncă pe platforma din Ghimbav odată cu inaugurarea noii investiţii.

eli

Acţionarii IAR Ghimbav au aprobat luna trecută acordarea în superficie a unui teren de 15.000 de metri pătraţi companiei Vadstena, care urmează să construiască o linie de producţie de elicoptere SuperPuma MK1. De asemenea, firma braşoveană va intra în acţionariatul companiei înfiinţate de Airbus Helicopters.

Pe terenul respectiv Vadstena urmează să construiască o hală industrială în suprafaţă de 8.550 de metri pătraţi, destinată proiectului pentru producerea elicopterelor de tip SuperPuma MK1 în România. Acţionarii au mandatat Consiliul de Administraţie al IAR şi conducerea executivă să negocieze contractul pentru teren, care trebuie să conţină mai multe clauze. Astfel, terenul va fi pus la dispoziţia Vadstena pe durata derulării proiectului privind producerea elicopterelor de tip SuperPuma MK1 în România, dar nu mai mult de 99 de ani, în timp ce preţul trebuie să fie cel puţin egal cu cel stabilit de o firmă autorizată de evaluare. Contractul referitor la teren nu va putea fi transferat unui terţ decât cu acordul IAR. În plus, Vadstena trebuie să achite taxele şi impozitele locale pentru teren şi clădiri. (sursa: bzb.ro)

Contractul pentru terenul de 15.000 de metri pătraţi va intra în vigoare numai după luarea deciziei privind implementarea acestui proiect pe platforma IAR şi după scoaterea terenului vizat din inventarul capacităţilor de apărare ale IAR, se arată în raport.
De asemenea, acţionarii au aprobat ca profitul rămas nerepartizat, cumulat la nivelul anului 2013, cuvenit IAR din partea Eurocopter România, să fie utilizat pentru fondul de dezvoltare şi cumpărarea unei participaţii la Vadstena, având în vedere calitatea IAR de acţionar al Eurocopter România. Intrarea indirectă în acţionariatul firmei din România a Airbus Helicopters se va face numai după încheierea unui acord între Airbus Helicopters, Vadstena, Eurocopter România şi IAR, care să stipuleze strategia pentru repartizarea profiturilor celor două companii controlate de Airbus Helicopters, astfel încât IAR să aibă garanţia că va încasa dividende în anii în care oricare dintre cele două companii înregistrează profit.

140.000 de oră de manoperă pe an
Acordul trebuie să prevadă şi programul şi nivelul de implicare industrială pe termen mediu a IAR în proiectul producţiei de elicoptere, sau în alte proiecte Airbus Helicopters, la nivelul de cel puţin 140.000 ore manoperă/an.

Elicopterul Super Puma are două locuri pentru piloţi şi până la 19 locuri pentru pasageri. Aparatul are, în versiunea EC225, o rază de acţiune de 1.135 de kilometri şi poate atinge o viteză maximă de 345 km/h. Elicopterele din familia Super Puma sunt recunoscute pentru aspectul robust, capacitatea foarte bună de ridicare a încărcăturii şi abilitatea de operare în condiţii de mediu ostile.

Airbus Helicopters, denumită anterior Eurocopter, are aproximativ 23.000 de angajaţi la nivel mondial, şi este prezentă în România prin Eurocopter România, unde deţine 51% din acţiuni, diferenţa fiind controlată de IAR.
IAR este controlată de Ministerul Economiei, care deţine 64,9% din acţiuni.

Previous Story

Brasov: Autobuz RAT implicat intr-un accident pe drumul de Poiana

Next Story

Stiati ca … Brasoveanca Elena Densusianu-Puscariu a fost prima femeie medic din Romania?