Brasov: Ziua Imnului a fost celebrata in Piata Tricolorului

Last Updated on iulie 30, 2014

Ziua de 29 iulie, proclamată, începând cu anul 1998, drept „Ziua Imnului Naţional”, a fost celebrată şi la Braşov printr-un ceremonial religios în Piaţa Tricolorului, din faţa Primăriei.

ziua-imnului

La ceremonial au participat subprefectul judeţului Braşov, Mihai Mohaci, primarul George Scripcaru, comandanţi din Garnizoana Braşov, şefi ai comandanţii unităţilor militare, veterani de război, reprezentanţii asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi retragere din judeţul Braşov, ai reprezentanţi ai partidelor politice, care împreună cu militarii din Garnizoana Braşov au adus un omagiu simbolului nostru naţional. De data aceasta, mult mai mulţi braşoveni s-au adunat şi au luat parte la scurta ceremonie, dar şi turişti străini. După ce oficialităţile au fost primite cu onor, a fost prezentată o scurtă istorie a Imnului Naţional „Deşteaptă-te române”. „Versurile Imnului nostru naţional au însufleţit încă de la 1848 românii şi i-au însoţit în cele mai importante momente ale istoriei lor. Imnul naţional de astăzi, «Deşteaptă-te române», a fost cântat pentru prima oară într-o grădină din Şcheii Braşovului, pe versurile lui Andrei Mureşianu, care a creat poezia aici, la Braşov, unde a şi fost tipărită, fapt care ne onorează pe noi ca braşoveni, dar trebuie şi să ne responsabilizeze. Nu i-a însufleţit doar pe paşoptişti, ci şi pe muncitorii braşoveni din 15 Noiembrie 1987, care au avut curajul să-l cânte, deşi era interzis”, a spus, în alocuţiunea sa, Mihai Mohaci, subprefectul judeţului.

Eroare istorică

Reamintim că autorul versurilor Imnului Naţional este braşoveanul Andrei Mureşianu, poezia „Un răsunet” fiind şi cea mai importantă creaţie a sa, după cum atestă documentele aflate la Muzeul Casa Mureşenilor şi la Muzeul Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului. Muzica, de fapt adaptarea unei cântări bisericeşti foarte populare, îi aparţine dascălului George Ucenescu de la Biserica Sf. Nicolae din Şchei, ucenic al lui Anton Pann, căruia i se atribuie în mod greşit paternitatea asupra melodiei, dar şi meritul de-a o fi cântat prima oară şi de a o fi răspândit. De aceea, nici nu se susţine celebrarea Zilei Imnului Naţional în 29 iulie, prima cântare având loc în iunie 1848, la Braşov, nu în Râmnicu-Vâlcea, la finele lunii lui Cuptor. Însă eroarea istorică a fost legiferată, data de 29 iulie fiind proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.

„Pe lângă tricolor, imnul naţional este cel care ne reprezintă pe noi, ca români, oriunde am merge în lume, este un însemn oficial, răsună triumfal, în competiţiile sportive. Este ceea ce ne reprezintă şi trebuie să respectăm şi să onorăm acest simbol naţional aşa cum se cuvine”, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru (sursa: mytex.ro)

Ceremonialul din Piaţa Tricolorului s-a încheiat cu intonarea celor patru strofe care alcătuiesc Imnul Naţional al României şi defilarea gărzii de onoare formate din militari ai Brigăzii 2 VM „Sarmizegetusa”, ai Jandarmeriei şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei”.

Previous Story

Brasovenii, pe locul 3 in topul ardelenilor economi

Next Story

Brasov: Atentie, soferi! Alte reguli intre Pasajul Fartec si Ocolitoare