Parcarea supraterana din Poiana Brasov incepe sa prinda contur

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a verificat zilele trecute stadiul lucrărilor la parcarea din Poiana Mică, investiţie finanţată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional – Polul de Creştere Braşov. 

Lucrările la acest obiectiv, începute în 3 martie 2014, sunt realizate în proporţie de 10%, fiind respectat graficul stabilit în momentul semnării contractului. Până acum a fost împrejmuită zona, a fost deviată conducta de alimentare cu apă ce trecea prin acest perimetru, a fost săpată fundaţia, care are o adâncime de 8,25 de metri, s-au efectuat lucrările de protejare a malurilor. De asemenea au fost realizate cele două straturi bituminoase care vor asigura hidroizolaţia şi a fost turnat un strat de şapă de egalizare.

În momentul de faţă se montează armătura, până acum fiind folosite 60 dintre cele 200 de tone necesare numai primului nivel de la subsol, care are o suprafaţă de 1.800 de metri pătraţi. A fost montată şi tubulatura pentru reţeaua de alimenatre cu apă şi sistemul de canalizare.

La începutul lunii august, a explicat Scripcaru, „în funcţie de condiţiile meteo, va începe turnarea betonului pentru fundaţie. Doar în prima etapă, care va dura aproximativ trei zile, se vor folosi aproape 1.200 de metri cubi de beton”. (sursa: Transilvania Expres)

El a precizat că această obiectiv de investiţii „este unul dintre proiectele importante pentru Braşov, care vizează crearea de spaţii de parcare şi facilităţi de transport destinate turiştilor, în aşa fel încât să descongestionăm traficul din Poiana Braşov. Parcarea va oferi toate facilităţile unei parcări moderne”.

434 de locuri, pentru autoturisme, autobuze şi autocare

Parcarea va avea patru niveluri: subsol, demisol, parter şi terasă, însumând 434 de locuri de parcare (din care 16 pentru persoane cu handicap) dispuse pe fiecare nivel al parcajului. De asemenea, vor exista şi locuri special destinate bicicliştilor. Proiectanţii obiectivului au ales cea mai avantajoasă soluţie tehnică, ce presupune costuri mai mici faţă de o parcare automatizată, dar presupune o suprafaţă construită mai mare. Un alt avantaj îl constituie faptul că nu există rampe de acces sau de ieşire din parcare, deoarece a fost valorizată panta naturală a terenului.

Previous Story

Guvernul Ponta retrage Brasovului fondurile europene promise in primavara, pentru repararea a patru drumuri judetene

Next Story

Brasov: Belvedere pe Drumul Rosu! In curand