Iluminatul din Piata Sfatului se intoarce la atmosfera anilor 1900

Last Updated on iulie 24, 2014

Primarul George Scripcaru a prezentat miercuri, 23 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, noul sistem de iluminat public din Piaţa Sfatului.

iluminat-2

Lucrările de montare a celor nouă stâlpi şi a corpurilor de iluminat aferente au început luni seara şi au fost finalizate în două zile.

,,Piaţa Sfatului reprezintă unul dintre simbolurile care dau identitate Braşovului şi de aceea trebuie să îi acordăm toată atenţia noastră, iar iluminatul public este un element important al acestei zone. Acest proiect a venit cu un concept nou, eficient, care să îmbine istoria şi arhitectura locului cu tehnologia. Ne-am propus să redăm oraşului nostru atmosfera de la începutul anilor 1900, prin montarea de stâlpi din fontă şi aparate de iluminat care să respecte forma celor de acum 100 de ani, însă realizate cu eficienţă ridicată şi design stilizat.

Firma care a implementat acest proiect a studiat fotografiile din ultima sută de ani cu Piaţa Sfatului şi au identificat trei tipuri principale de stâlpi şi aparate de iluminat. Noul sistem a încercat să îmbine cât mai mult din elementele vechilor sisteme”, a declarat primarul George Scripcaru.

iluminat-1

Acest sistem de iluminat funcţionează şi în Roma, zona castelului Sant’Angelo, în Veneţia şi în Ravena

Costurile pentru acest proiect sunt de aproximativ 40.000 de lei pentru fiecare sistem în parte şi sunt suportate din bugetul local.

Descriere proiect:

Au fost montaţi nouă stâlpi, din care 6 cu patru braţe, iar cei trei dinspre latura străzii Mureşenilor cu câte 3 braţe, cu corpuri de iluminat alungite, echipate cu lămpi cu iodură metalică, pentru o mai bună distribuţie a luminii pe toată suprafaţa Pieţei Sfatului.

Stâlpii au o înălţime totală de 8 metri, cu un diametru la bază de 74, 5 cm, şi o greutate de 465 de kilograme.

Console ornamental-decorative, 4 sau 3 pentru fiecare stâlp, în greutate de 20 de kilograme fiecare.

Corpurile de iluminat au o înălţime de 65,5 cm, cu un diametru de 40 cm şi cântăresc 10 kilograme.

 Istoric sistem de iluminat public în Piaţa Sfatului

În istoria Pieţei Sfatului, s-au identificat trei tipuri, principale de stâlpi şi aparate de iluminat:

  • Stâlp de înălţime mică echipat cu o consolă ornamentală şi un corp de iluminat cu o formă alungită (foto 1)
  • Stâlp de înălţime mare, cu bază solidă, echipat cu o consolă dublă, minimalistă şi două corpuri de iluminat cu o formă alungită (foto 2).
  • Sistemul funcţional până astăzi (foto 3): Sistemul de iluminat public din Piaţa Sfatului se compunea din 8 stâlpi montaţi în anul 1998, pe care sunt montate cate 3 corpuri ornamentale Albany de 150w fiecare. Sistemul era depăşit moral şi fizic din punct de vedere tehnologic. De asemenea aspectul diurn face nota discordantă cu arhitectura clădirilor din piaţă, precum şi cu evenimentele ce se desfăşoară de-a lungul anului în această locaţie.
Previous Story

Autobuzele si troleibuzele din Brasov ofera internet wireless gratuit

Next Story

Turism verde la Brasov. Trasee de biciclete Dupa Ziduri si in Masivul Postavaru