Cercetatorii din Brasov demonteaza mitul „cartofilor toxici” de pe tarabele din piete

Last Updated on iulie 28, 2014

După ce în mass-media au apărut alarmante despre cartofii româneşti, autorităţile au decis să clarifice lucrurile.

Cei mai abilitaţi specialişti din ţară, cercetătorii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de zahăr de la Braşov au anunţat că informaţiile vehiculate sunt false şi că dimensiunea mai mare a tuberculilor nu are nici o legătură cu toxicitatea acestora, ci este doar semn că a plouat mult, iar cartofii au acumulat apă.

cartofiiiii

În opinia directorului ştiinţific de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de zahăr Braşov, Victor Donescu, o cultură normală de cartof va produce la recoltare tuberculi de diferite dimensiuni, în proporţii variabile în funcţie de soiul cultivat şi de tehnologia aplicată.

„În condiţiile anului 2014, datorită nivelului ridicat de precipitaţii, tuberculii de cartof pot să crească la dimensiuni mai mari, chiar la nivelul normal de fertilizare recomandat de tehnologiile de cultivare. Tuberculii mari şi foarte mari vor avea un conţinut mai ridicat de apă, deci un conţinut mai redus de substanţă uscată, cu efect asupra calităţilor culinare şi tehnologice specifice soiului cultivat“, afirmă specialistul institutului. (sursa: bzb.ro)

Totodată, dimensiunea tuberculilor de cartofi nu a fost niciodată un motiv de îngrijorare. În fişele tehnice publicate pe Bursa Română de Mărfuri – Ringul Legumelor şi Fructelor, se specifică dimensiunea minimă a tuberculilor de cartof în funcţie de calitate (extra, cal. I şi cal. II), fără a se specifica dimensiunea maximă admisă.

În standardul de reglementare UE privind conţinutul de nitraţi în legume, cartoful este clasificat în grupa cu conţinut foarte redus de nitraţi (<200 mg/kg substanţă proaspătă).

Previous Story

Locuri de munca Brasov: Airbus deschide la Ghimbav o fabrica de elicoptere Super Puma

Next Story

Brasov: Vine Zara pe Republicii? Cladirea monument a fostei Bancorex va deveni spatiu comercial