Last Updated on iulie 10, 2014
Din această lună, conducerea Agenţiei Metropolitane Braşov a lansat un proiect care oferă locuitorilor Braşovului şi turiştilor posibilitatea de a accesa mai multe informaţii despre Aria Protejată Muntele Tâmpa prin intermediul codurilor QR (quick response code), ce dau posibilitatea obţinerii de informaţii prin scanarea unui cod matrice bidimensional.
Astfel, a declarat coordonatorul proiectului, Dorina Mihai, amatorii de drumeţii montane vor avea posibilitatea de a afla, cu ajutorul telefoanelor mobile inteligente, care sunt căile de acces înspre şi pe Muntele Tâmpa, traseele turistice din aria protejată, informaţii despre biodiversitatea rezervaţiei şi importanţa acesteia pentru comunitate.
Informaţiile de tip text, în limbile română şi engleză, sunt însoţite de imagini şi de harta arealului protejat. Această modalitate de prezentare a informaţiilor face parte din proiectul „Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa”, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin programul Spaţii Verzi – componenta Arii Naturale Protejate, fiind implementat de Agenţia Metropolitană Braşov pentru perioada mai-septembrie 2014. Valoarea totală a proiectului este de 20.753,50 lei, din care suma alocată de finanţator este de 15.490,70 lei. Acţiunea se desfăşoară în parteneriat cu Primăria Braşov şi RAT Braşov. (sursa: mytex.ro)
QR code-urile vor fi afişate în zonele frecventate de turişti, respectiv Centrul Istoric, unele linii RAT sau pe Aleea Tiberiu Brediceanu. De asemenea, în staţiile RAT vor exista afişe de unde braşovenii vor putea afla ce au voie şi ce nu au voie să facă în situl Natura 2000.
„Ne propunem să diversificăm instrumentele prin care locuitorii municipiului Braşov şi turiştii care vizitează zona sunt informaţi asupra frumuseţii şi biodiversităţii rezervaţiei naturale situate chiar în mijlocul oraşului. Prin intermediul unor proiecte finanţate implementăm soluţii inovatoare cu scopul de a conştientiza comunitatea asupra păstrării stării de conservare a mediului şi habitatelor din ariile protejate, de conştientizare a localnicilor şi turiştilor despre efectele negative asupra stării de conservare a biodiversităţii pe care le pot provoca prin acţiuni proprii”, a declarat Dragoş David, directorul Agenţiei Metropolitane Braşov.