Brasov: Lidl demoleaza Cibo, prima fabrica de ciocolata din Transilvania

Last Updated on iulie 16, 2014

Pentru a realiza investiţia de la Braşov, Lidl România vrea să demoleze construcţiile fostei fabrici de bomboane şi să vândă o parte din teren unui investitor care să construiască un hotel.

Compania Mondelez România, cea care a vândut fosta fabrică Poiana din Braşov germanilor de la Lidl la începutul acestui an, încearcă să obţină autorizaţia de demolare a fabricii aflate în centrul vechi al Braşovului. Potrivit solicitării, „pe terenul în suprafaţă de 9.866 metri pătraţi situat în intravilanul localităţii Braşov, proprietate a companiei Mondelez România, beneficiarii investiţiei doresc desfiinţarea construcţiilor şi platformelor existente şi eliberarea terenului”.

Lidl România a plătit pentru achiziţia terenului de 9.800 de metri pătraţi pe care odinioară se întindea fabrica Cibo, 2,170 milioane de euro, la un preţ de aproximativ 220 de euro pe metrul pătrat.

Kraft Foods a anunţat în 2008 că va închide fabrica de ciocolată de la Braşov, aceasta fiind singura unitate de producţie la nivel local a companiei. Cei 440 de angajaţi ai fabricii au fost disponibilizaţi în mai multe etape, începând din luna iunie 2009. Potrivit conducerii companiei, motivul închiderii fabricii a fost imposibilitatea dezvoltării capacităţilor de producţie. (sursa: BZB)

Kraft Foods a mutat o parte importantă a producţiei, cea de tablete de ciocolată, în Bulgaria.

Istorie de 115 ani
Istoria produselor din ciocolată din România este legată de Braşov. În 1899 a luat fiinţă la Braşov „Prima Fabrică de Bomboane şi Ciocolată din Transilvania”, chiar pe strada Alexandru Ioan Cuza, pe terenul achiziţionat de nemţi. Micuţa fabrică a supravieţuit celor două războaie mondiale şi s-a extins începând cu anul 1921, reuşind ca în 6ani să îşi dubleze capacitatea de producţie.

Anul 1922 este cel în care fraţii Stollwerk din Bratislava deschid o altă fabrică de ciocolată în Braşov. În anul 1954 cele două fabrici se unesc sub numele de Dezrobirea. În următorii ani îşi schimbă denumirea şi continuă să producă bomboane şi ciocolată, iar în anul 1990 devine societate pe acţiuni.

dezrob

În 1994 compania Kraft Foods se hotărăşte să investească în România, achiziţionând fabrica braşoveană şi odată cu aceasta şi marca Poiana. Istoria mărcii Poiana a început cu două sortimente de tablete de ciocolată, iar astăzi, cuprinde peste 25 de sortimente. Acestea sunt fabricate, însă, în Bulgaria.

Previous Story

Daily Mail: Castelul Bran – “Un loc misterios”, care atrage “legiuni” de fani ai vampirilor

Next Story

Video Romania MINUNATA: Muntii Bucegi, rasarit si apus :)