Brasov: Fosta cladire Bancorex de pe Republicii a intrat in reparatii

Last Updated on iulie 16, 2014

„Într-o primă fază se lucrează la acoperiş, pentru că s-a constatat că o astfel de intervenţie este absolut necesară, urmînd ca în etapele următoare să se execute şi celelalte lucrări necesare reabilitării imobilului“, a declarat purtătorul de cuvînt al Primăriei, Sorin Toarcea.

vca

Imobilul, construit în 1906, după planurile arhitectului Albert Scheller, se află în prezent în proprietatea municipalităţii. Este o clădire istorică, una dintre puţinele construcţii din Braşov realizată în stil „Jugendt“.

Iniţial, imobilul a fost sediu pentru Banca Naţională Săsească, iar din 1929, aici a funcţionat Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naţionalizat şi preluat de Societatea Naţională de Electricitate. Doi ani mai tîrziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanţe.

sasa

(sursa: Monitorul Expres)

După 1990, clădirea a funcţionat ca sediu al Sucursalei Bancorex. Banca a fost falimentată, iar imobilul a rămas pustiu. Aflat teoretic „în conservare“.

S-a degradat şi mai mult în timp în lipsa oricăror lucrări de întreţinere. Clădirea a intrat în patrimoniul municipalităţii în anul 2012.Atunci a fost drapată cu o plasă specială, care avea imprimată imaginea faţadei istorice a clădirii. Practic, plasa avea rol de protecţie (prevenirea unor accidente generate de starea de degradare a imobilului), dar şi un rol estetic.

Între timp, municipalitatea, împreună cu specialiştii Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu – care are sediul chiar în clădire – au elaborat un studiu pentru a evalua starea construcţiei şi lucrările necesare pentru reabilitare.

În acest moment cele mai afectate sînt zidăria etajelor şi fundaţia, care a suferit în urma infiltraţiilor, dar şi grinzile de susţinere amplasate deasupra uşilor. În stare gravă se află şi ferestrele de la subsol, care sînt deformate.

Studiul recomandă readucerea clădirii la structura iniţială, consolidarea subsolului şi refacerea planşeului dinspre strada Michael Weiss, partea cea mai afectată a clădirii.

Vor fi înlăturaţi pereţii care nu fac parte din structura de rezistenţă a clădirii, vor fi înlocuite grinzile deteriorate şi cele două scări către pod. De asemenea, vor fi consolidaţi pereţii afectaţi de la etaje, precum şi şarpanta. Instalaţiile, tîmplăria, finisajele şi faţada vor fi refăcute în totalitate.

Previous Story

Strada Lunga din Brasov, anii ’80 :

Next Story

Haide la concert in Poiana Brasov – Dor de munte 2014