Autostrada Brasov – Comarnic: Oficialii CNADNR nu stiu cand vor incepe lucrarile, Spune-le tu cand ai vrea sa inceapa!

Last Updated on iulie 2, 2014

Luna trecută, Daniel Şova, pe atunci ministru al Transporturilor, anunţa că în luna iunie ar putea fi semnat contractul de concesiune pentru realizarea tronsonului de autostradă Braşov-Comarnic. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. 

masini

Fostul ministru mai declara, cu doar câteva zile înainte de a demisiona, că atât Ministerul Transporturilor, cât şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) „şi-au făcut treaba în privinţa acestui proiect. De acum, totul depinde de ritmul în care avansează discuţiile dintre cele trei companii care au câştigat licitaţia în luna decembrie a anului trecut şi finanţatori”. 

Pentru a afla o dată aproximativă a începerii lucrărilor, am făcut apel la oficialii CNADNR, cărora le-am solicitat să ne ofere detalii despre derularea proiectului.

Dacă ministrul Şova anunţa că speră ca în iunie să fie semnat contractul cu asocierea formată din societăţile Vinci-Strabag-Aktor, reprezentanţii CNADNR spun că nu pot estima când ar putea începe lucrările la acest obiectiv. (sursa: mytex.ro)

„Lucrările de construire a Autostrăzii Comarnic-Braşov vor fi demarate după semnarea unui contract de concesiune şi a celor de finanţare. Obţinerea finanţării în cadrul unui proiect de concesiune presupune un proces laborios, cu multe etape, care include o analiză din partea băncilor interesate de finanţare şi care se concretizează prin încheierea unor contracte de finanţare”, se arată într-un răspuns ce ne-a fost transmis recent de către reprezentanţii CNADNR. 

Trebuie refăcut şi studiul de impact asupra mediului

Pe de altă parte, conducerea Companiei a descoperit că e nevoie şi de revizuirea acordului de mediu. Pentru autostrada Bucureşti-Braşov documentul de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a fost obţinut în 2007, dar de atunci au survenit modificări de natură tehnică, respectiv schimbarea traseului tronsonului Comarnic-Braşov, dar şi legislative, mai multe zone care urmează a fi traversate de această arteră fiind incluse în categoria ariilor protejate. 

În aceste condiţii, conducerea CNADNR a ajuns la concluzia că este necesară actualizarea studiului de evaluare a impactului asupra mediului. Pentru a rezolva problema, Compania a lansat o licitaţie pentru revizuirea acordului de mediu. Valoarea estimată a contractului este de 568.863 de lei (fără TVA), iar consultantul stabilit în urma licitaţiei trebuie să predea raportul  refăcut privind impactul asupra mediului. 

Advertisements
Previous Story

Pe langa Rotbav (Brasov), inserarea sfarsitului de iunie

Next Story

Clinicco Brasov – cel mai mare spital privat din tara in 2013