Singura femeie pilot de supersonic din Romania a absolvit Academia Fortelor Aeriene din Brasov

Last Updated on iunie 13, 2014

Simona Maierean, 32 de ani, prima femeie-pilot de supersonic din România, a decis să se retragă de la manşa aeronavelor MIG 21 Lancer, pentru a lăsa loc piloţilor mai tineri în care consideră că statul ar trebui să investească.

pilot

Maierean s-a înscris în Academia Forţelor Aeriene din Braşov, după terminarea liceului în 2003. Un an mai târziu a zburat pentru prima dată pe Yak-52 la Bobocu. A trecut apoi pe IAR 99, pe care a zburat trei ani, însemnând ultimii doi ani din Academie şi încă unul la Scoala de aplicatie, unde a obţinut şi brevetul.

„Erau două generaţii care nu mai făcuseră trecerea pe MiG. S-a luat decizia, la nivel înalt, ca promoţia noastră să facă trecerea şi au făcut-o şi cei din anul următor. în 2008 am inceput cursul teoretic, iar în 2009, pe 13 martie, am zburat pentru prima data în dublă comanda cu MiG-ul 21 Lancer la Bacau. Până acum am 180 de ore de zbor la activ, dintre care 56 pe MiG. Am făcut zboruri de instructie pe MiG-uri, iar în prezent sunt în etapa de pregătire pentru a-mi lua calificările de copilot pe aeronava C-27J Spartan”, spune pilotul.

În martie 2012 a renunţat la MiG si s-a mutat la Spartan, avion cu care a fost doar în zboruri de instrucţie în ţară. Pilotul povesteşte că are emoţii la fiecare zbor şi la primul său zbor presiunea a fost imensă pentru că „unii de-abia asteptau sa vada ce gresesc”. ( sursa: businessmagazin.ro)

„Am luat decizia sa nu mai zbor pe MiG pentru ca am simtit ca nu mai este locul meu acolo. Pentru un pilot de vanatoare, varsta este un atu. Cred ca daca zbori pe supersonic destul de rar cand esti tanar, incepand sa zbori mai mult undeva dupa 35 de ani este tarziu. Personal, consider ca trebuie investit in pilotii tineri de supersonice, cei de 23-25 de ani, pana in 30 de ani sa fie deja formati. Fara indoiala, perioada in care am zburat pe MiG a fost foarte frumoasa, nu o voi uita niciodata si consider ca e un castig din punct de vedere profesional sa stii cum se intampla lucrurile intr-o baza de aviatie de vanatoare”, mai spune Maierean.

Advertisements
Previous Story

Fantana cu Sirene din Brasov :)

Next Story

Brasov: Recompense pentru descoperiri arheologice