Rasnov, orasul… subteran!

Last Updated on iunie 27, 2014

La Râşnov au început lucrările la şantierul unic prin complexitatea sa: întreg centrul istoric oraşului va fi excavat, chiar şi până la 8 metri adâncime, pentru a construi un culoar subteran, pe unde vor trece maşinile.

brasov

Centrul Râşnovului a fost închis zilele trecute circulaţiei pentru „marele şantier”.

Proiectul, finanţat cu fonduri europene, este unul extrem de ambiţios: oraşul vrea să-şi recapete istoria, lucru care se va realiza cu tehnologii de secol XXI. Pe scurt, traficul auto şi tot ce înseamnă reţele utilitare va fi mutat în subteran, pentru ca la suprafaţă să nu mai rămână decât ce-a fost odată prin secol XVIII. Recunoscut pentru Cetatea sa, oraşul pune astfel „temelia” pentru o strategie care va da roade în viitor, axată pe dezvoltarea turismului.

Dacă Sibiul, Sighişoara, Braşovul, ca să nu mai vorbim de alte oraşe din Europa, atrag zeci de mii de turişti tocmai prin conservarea centrele istorice, păstrate şi acum ca zone pietonale, la Râşnov, acest atu a fost „furat” de comunişti.

Din 2015 însă, oraşul îşi ca recupera centrul medieval , după aproape opt ani de când actualul primar Adrian Veştea (foto dreapta) lucrează la acest proiect.

Lucrările pentru reabilitarea şi modernizarea întregului centru sunt însă extrem de complexe, având în vedere că se va excava pe o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi, până la 8 metri adâncime, pentru a face loc tunelului subteran şi unei parcări de 100 de locuri sub pământ. Şi toate acestea, într-o zonă istorică, motiv pentru care arhitecţii şi proiectanţii au trebuit să ia în considerare şi eliminarea oricărui pericol care ar putea afecta rezistenţa clădirilor din zonă, unele monumente istorice.

Primele detalii le-am obţinut de la dirigintele de şantier, Petrică Oancea. Acestea ne-a explicat că pentru a se putea lucra în subteran, întâi de toate se va face un soi de cofraj pe întreaga suprafaţă a actualei Pieţe a Unirii (centrul Râşnovului), unde urmează să se excaveze pentru amenajarea parcării şi a pasajului rutier subteran.

„Vom avea un utilaj special care va săpa un şanţ, care în unele locuri care va ajunge şi până la 7 – 8 metri adâncime. În acest şanţ va fi introdusă bentonită, care este de fapt un noroi special care are rolul de a susţine malurile. Apoi, după ce se toarnă bentonita, la o distanţă de 5 metri se vor introduce două ţevi prin care se va băga cu presiune beton, iar bentonita va ieşi la suprafaţă. Practic vor fi nişte pereţi mulaţi care au rolul de a susţine malurile şi de a proteja clădirile de lângă, iar apoi, după ce se va finaliza cofrajul se va trece la excavarea pământului şi la construcţia propriu-zisă a parcării şi a pasajului rutier”, a precizat dirigintele de şantier.
Şi dimensiunea plafonului care va rămâne între pavimentul de la suprafaţă şi „tavanul” pasajului rutier şi al parcării va varia ca dimensiune (cu o medie de 2,9 metri), ţinând cont că parcarea va fi la – 3,55 metri, iar tunelul rutier va ajunge la o adâncime şi de – 6,5 metri.

Până acum, s-a reuşit devierea tuturor reţelelor, de la cele de apă şi gaz, la cele electrice şi de comunicaţii, urmând, ca acum, să înceapă şi lucrările propriu-zise la tunelul rutier şi la parcarea subterană. Vechii stâlpi de electricitate au fost şi ei demontaţi, pentru iluminarea zonei urmând să fie montate lampadare prinse de case, întreaga piaţetă să fie pavată şi să fie amenajate fântâni arteziene şi montat mobilier stradal nou, astfel ca centrul Râşnovului să devină o zonă de recreere, unde să se poată organiza şi diverse evenimente. (sursa: BZB)

Aceste lucrări implică şi un deranj destul de mare, iar edilii le cer scuze râşnovenilor pentru disconfortul creat.

„Ştiu că toată lumea ar fi vrut ca proiectul de transformare a centrului Râşnovului să se termine «ieri» şi să nu existe nici un fel de deranj, dar vorbim de o investiţie complexă şi mă bucur foarte mult că am avut succes şi am reuşit să ne apucăm de lucrări. Cred că această aşteptare şi acest deranj va merita, după ce se vor finaliza toate lucrările, iar Piaţa Unirii va fi cu totul schimbată şi va deveni un adevărat punct de atracţie al oraşului”, a explicat primarul Râşnovului.

Previous Story

RAT Brasov incepe distribuirea biletelor gratuite

Next Story

Brasov: In piete se vor vinde, din 1 iulie, pepeni de Dabuleni