Last Updated on iunie 16, 2014
Cele aproape 900.000 de lei, respectiv partea Ministerului Dezvoltării pentru termoizolarea a zece blocuri, a ajuns după aproape doi ani de aşteptări în conturile Primăriei care îşi va plăti astfel datoriile faţă de constructori.
Primăria Braşov a primit după o lungă perioadă de aşteptare sumele necesare de la Guvern pentru a-şi putea plăti datoriile la firmele care au executat lucrări de termoizolare a zece blocuri, în anul 2012. Lucrările au fost finalizate încă din vara acelui an, însă, odată cu schimbarea guvernării, banii necesari, respectiv procentul de 50% pe care guvernul îl suporta prin Programul Naţional de Izolare Termică, au venit cu ţârâita, iar, de atunci, a mai rămas o restanţă de aproximativ 900.000 de lei, din partea de 1,226 de milioane de lei.
Anul trecut, Ministerul Dezvoltării a mai virat în conturile Primăriei doar 32.000 de lei, iar abia săptămâna trecută a venit grosul sumei, de 879.000 de lei. În decembrie 2012, reprezentanţii ministerului au organizat o conciliere cu reprezentanţii autorităţilor locale care derulaseră lucrări prin acest program, solicitând ca aceştia să rezilieze contractele de finanţarea, fiindcă Guvernul nu mai avea bani pentru a-şi plăti aceste datorii.
Banii primiţi acum de Primărie le vor intra în conturi constructorilor, mai ales că din cauza faptului că nu au primit la timp sumele, unele firme au avut mari probleme în derularea activităţii. Societăţile au trimis mai multe somaţii edililor pentru a-şi primi banii, ţinând cont că Primăria a gestionat proiectele, iar acum au trecut la acţiuni în instanţă.
Valoarea totală a lucrărilor la cele 10 imobile termoizolate în 2012 a fost de 2,51 milioane de lei, inclusiv TVA, finanţarea fiind asigurată în proporţie de 50%, de la bugetul de stat, o cotă de 30% a fost suportată de la bugetul local, iar restul de 20% a reprezentat contribuţia proprietarilor de locuinţe. (sursa: bzb.ro)
Datoriile i-au pus pe butuci pe constructori
Aceste datorii chiar i-au pus însă, pe butuci pe unii agenţi economici. De exemplu, una dintre firmele din Braşov care a executat lucrările la o parte din blocuri a intrat în insolvenţă, ţinând cont că nu şi-a recuperat cele 203.640 de lei restante pentru lucrările derulate prin programul guvernamental. O altă firmă însă, a solicitat şi despăgubiri ţinând cont că a angajat „recuperatori”. Astfel, reprezentanţii societăţii au cerut în plus faţă de datoria de 100.000 de lei pentru lucrările efectuate, 11.160 de lei dobânzi, dar şi cheltuielile aferente pentru recuperarea debitului.