Brasov: Doi veterani de razboi care au luptat in Al Doilea Razboi Mondial au devenit cetateni de onoare ai orasului

Last Updated on iunie 10, 2014

Colonelul în retragere Iancu Ion Turcu şi generalul maior în retragere Mircea Toma Vlaicu au primit în cadrul şedinţei Consiliului Local Braşov , diplomele de „Cetăţean de onoare al Municipiului Braşov”.

cetateni-onoare

Colonelul (r) Iancu Turcu este în prezent preşedinte Asociaţiei Veteranilor de Război din Ministerul Afacerilor Interne, filiala Braşov. În 1941 s-a oferit voluntar pentru Armata Română, făcut apoi şcoala militară şi a participat la luptele care s-au dat pentru eliberarea Ardealului de Nord. În 1999 a fost ales membru în Comitetul de conducere al filialei Braşov a Asociaţiei Veteranilor de Război din Ministerul Afacerilor Interne, iar în anul 2001 i s-a încredinţat funcţia de contabil. A fost apoi vicepreşedinte, iar din anul 2011 a fost ales preşedinte al filialei, funcţie pe care se află şi în prezent. În toţi aceşti ani, colonelul (r) Turcu a dat dovadă de cinste, corectitudine, punctualitate şi respect faţă de veterani.

În anul 2012, Preşedintele României, Traian Băsescu, prin Decretul nr. 369/02.05.2015, i-a conferit Ordinul “Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Cavaler, în semn de apreciere a activităţii desfăşurate în întreaga carieră militară, pentru curajul şi devotamentul de care a dat dovadă pe câmpul de luptă în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Titlul de „Cetăţean de onoare al Municipiului Braşov” i-a fost acordat pentru întreaga carieră militară. (sursa: adevarul.r0)

Domnul general maior în retragere Mircea Toma Vlaicu face parte din Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice, domnia sa fiind preşedintele filialei Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război a judeţului Braşov. A absolvit Liceul Andrei Şaguna, Şcoala Militară de Ofiţeri de Cavalerie Sibiu, după care a plecat pe front având gradul de sublocotenent, unde a luptat atât în ţară (Blaj, Turda, Mirăslău) cât şi în străinătate, participând la luptele de la Debrecen – Miskolc din Ungaria, apoi în munţii Tatra, localităţile Brno şi Praga până la capitularea Germaniei naziste, fiind decorat cu numeroase ordine şi medalii, pentru faptele de vitejie pe câmpul de luptă. A fost trecut în rezervă pe motive politice în 1945 şi reactivat în 1952 când situaţia politică s-a mai relaxat, apoi din nou trecut în rezervă. În calitatea sa de preşedinte al filialei ANVR a judeţului Braşov, domnul General Maior în retragere Mircea Toma Vlaicu s-a implicat în acordarea de facilităţi ce revin prin lege veteranilor de război, făcând lobbz în faţa autorităţilor locale sau centrale. De asemenea, în cadrul Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice Braşov şi al Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice, domnul general maior în retragere susţine drepturile şi problemele persoanelor vârstnice, indiferent dacă sunt sau nu veterani sau văduve de veterani. Titlul de „Cetăţean de onoare al Municipiului Braşov” i-a fost acordat în semn de recunoaştere pentru întreaga activitate.

Advertisements
Previous Story

Brasov: Filme de top in aer liber, in Piata Sfatului. Marti vedem #Selfie

Next Story

Castelul Bran: „Casa de Ceai a Reginei Maria” se transforma in cafenea