Last Updated on mai 30, 2014
31 mai este declarată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept Ziua Mondială Fără Tutun.Cu acestă ocazie, medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie Braşov organizează vineri o acţiune de informare-educare-comunicare cu privire la pericolele fumatului, un obicei cu consecinţe devastatoare în timp asupra sănătăţii. În cadrul evenimentului vor fi împărţite materiale informative brașovenilor.
Tabagismul este o boală cronică, care ucide zece persoane în fiecare minut în lume, iar un fumător din patru moare din cauza unei maladii legată de tutun. Fumul de ţigară aduce în organism în jur de 4000 de substanţe nocive, din care 65 sunt implicate în dezvoltarea diverselor forme de procese maligne.
Fumătorii au un risc de cancer pulmonar de 20 de ori mai mare decât nefumătorii. Fumatul este cauza a 90% dintre cancerele pulmonare la bărbaţi şi a 80% dintre cancerele pulmonare la femei.
„Fumătorii prezintă un risc crescut de cancer la nivelul nasului şi sinusurilor paranazale, cavităţii bucale, faringelui, laringelui, esofagului, stomacului, pancreasului şi rinichilor. Câteva studii recente sugerează o legătură a fumatului şi cu cancerul de sân.
Renunţarea la fumat reduce substanţial riscul de a dezvolta formele de cancer mai sus menţionate” a declarat Dr. Dan Moraru, manager la Spitalul de Pneumoftiziologie Braşov. (sursa: brasovultau.ro)
Beneficiile renunțării la fumat:
-după 20 de minute se ameliorează frecvența cardiacă și pulsul revine la valori normale
– după 48 de ore – riscul de a avea un infarct scade și toată nicotina din corp este eliminată. Gustul și mirosul revin la normal
-după un an – riscul de infarct scade la jumătate.
Noi te putem ajuta:
– Dispensarul TB, str. Sitei, nr.17. Tel: 0268 413 081.
– Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov, Aleea Dealul Spirii, nr. 12, Cod 500.118
Tel.: 0268.477.011, 0268.477.263; Fax.: 0372.870.370
www.pneumologie.ro
– Programul Național Antifumat. Detalii pe www.stopfumat.eu. Aici primești consiliere pentru a renunța la fumat.