Last Updated on mai 12, 2014
Primarul George Scripcaru s-a întâlnit sâmbătă, 10 mai 2014, în sala de ședințe a Consiliului Local Brașov, cu o delegație internațională a jurnaliștilor maghiari din Ungaria, Voivodina (Serbia), Slovacia, Ucraina, Croația și România, membri ai Asociației Ziariștilor Maghiari din Bazinul Carpatic.
Evenimentul a fost prilejuit de întâlnirea anuală a Uniunii Jurnaliștilor Maghiari din România, organizată de redacția ziarului în limba maghiară Brassói Lapok, care anul acesta aniversează 165 de ani de existență, fiind, potrivit redactorului șef Ambrus Attila, cea mai veche publicație de limbă maghiară din lume.
Tema conferinței de anul acesta al Uniunii a fost „Interculturalitatea în presă și în societate – modelul brașovean”, context în care atât discursul primarului George Scripcaru, cât și întrebările jurnaliștilor, au vizat acest subiect.
„Avem în Brașov o comunitate maghiară puternică și care se manifestă echilibrat într-un oraș multicultural cu vechime. Am avut întotdeauna o relație de colaborare foarte bună cu maghiarii din Brașov la nivelul administrației locale, prin consilierii locali care reprezintă comunitatea maghiară și sper ca ea să continue în același mod. Liceul Áprily Lajos este unul dintre liceele reprezentative pentru Brașov, cu care colaborăm de asemenea foarte bine. Nu trebuie să uităm că printre primele orașe cu care s-a înfrățit Brașovul este Gyor, oraș cu care ținem o legătură foarte strânsă. Eu sunt primarul tuturor brașovenilor, inclusiv al comunității maghiare, iar Primăria Brașov colaborează foarte bine cu toate comunitățile din Brașov. În orice proiect public, mai ales cultural, solicităm sprijinul tuturor comunităților din Brașov – indiferent de cât de mari sau de mici sunt acestea – să participe cu lucruri reprezentative. Cele mai cunoscute sunt Festivalul Etnovember, la care Primăria este partener, sau Zilele Brașovului, dar profităm de orice ocazie pentru a colabora cu toate comunitățile din Brașov, mai ales în proiecte culturale și artistice”, a declarat primarul Brașovului.
Primarul a menționat, de asemenea, că împreună cu Asociaţia Brassói Lapok, derulează un proiect prin care dorește să invite trupe de teatru în limba maghiară să ofere spectacole la Brașov, la Teatrul Dramatic.
„Zilele trecute, am solicitat personal ca, prin intermediul Brassói Lapok, să invităm la Teatrul Dramatic trupe din Târgul Mureș, Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca, Budapesta și alte orașe pentru a oferi reprezentații de teatru, și dorim ca acest lucru să se întâmple cu regularitate”, a precizat primarul.
În cadrul întâlnirii a avut loc și lectura unuia dintre textele cuprinse în volumul “Scrisoare pentru Europa”, redactat și ilustrat de elevii Colegiului Național Unirea, în limbile română, germană, maghiară, engleză, franceză și spaniolă și lansat pe 9 mai, de Ziua Europei.