Brasovul, capitala nationala a matematicii pentru cateva zile

Last Updated on mai 26, 2014

Ajuns la a 18-a ediţie, concursul naţional „Laurenţiu Duican” a strâns la Braşov cei mai buni elevi la matematică din 25 de judeţe ale ţării. Peste 150 de elevi şi-au etalat cunoştinţele şi priceperea în a rezolva probleme cu un grad extrem de ridicat de dificultate, gândite de un colectiv braşovean care l-a avut în frunte pe prof. univ. dr. Eugen Păltânea, profesor la Universitatea Transilvania.
matematica
„Sunt încântat să văd un amfiteatru plin de tineri doritori să-şi testeze abilităţile în matematică, îndrumaţi de profesori pasionaţi”, a precizat prof. univ. dr. Radu Gologan, preşedintele Societăţii de ştiinţe Matematice din România, care este şi preşedinte al concursului. ţinând cont de valoarea concurenţilor, dar şi de dificultatea problemelor pe care le-au rezolvat elevii, Radu Gologan a apreciat că această competiţie poate fi socotită a doua olimpiadă naţională.
Cei 66 de laureaţi ai concursului au primit premii substanţiale, în timp ce toţi participanţii au beneficiat de diplome oferite de organizatori. Elevii, dar şi profesorii îndrumători şi cei din juriu s-au bucurat la final şi de un concert oferit cvartetul Gaudeamus şi de o excursie în Poiana Braşov.  La clasa a VII-a, câştigători au fost Vlad Tuchiluş din Iaşi şi Dragoş Crişan din Cluj. Cea mai bună dintre elevii de clasa a VIII-a a fost Teodora Simion din Argeş. Cel mai bun dintre elevii de clasa a IX-a a fost timişoreanul Alexandru Malekshahian. La clasa a X-a, premiul I i-a revenit lui Alexandru Dragomir, din Argeş, în timp ce la clasa a XI-a primul loc i-a revenit tot unui alev argeşean, Emanuel Nicula. La clasa a XII-a nu s-a acordat premiul I, însă locul al doilea i-a revenit lui Relu Drăgan din Buzău. (sursa: bzb.ro)
In memorian Laurenţiu Duican
Laurenţiu Duican (foto), un tânăr braşovean de geniu, care se afirmase deja în matematică, a pierit într-un accident de circulaţie pe când avea doar 18 ani, astfel că această ediţie a avut şi o simbolistică specială legată de cel care dă numele competiţiei. „Ce frumoasă era lumea care-şi făcea încercarea în Laurenţiu Duican. Este toată frumuseţea posibilă a lumii de mâine, o frumuseţe pe care oameni, cum stătea să fie tânărul acesta, ar fi slujit-o, poate ar fi sporit-o. O conştiinţă a lumii de mâine s-a stins…”, nota marele filosof Constantin Noica la moartea tânărului Duican.
Advertisements
Previous Story

HARTA JUDETELOR: Vezi cu cat hraneste Brasovul bugetul national. Sudul Romaniei e si muma si ciuma

Next Story

Brasov: Radiologia oncologica de la Judetean ar putea fi redeschisa spre sfarsit de an