Last Updated on mai 31, 2014
Fănel Şerban şi Florin Şerban, doi arheologi amatori din Braşov, au făcut o descoperire unică: prima necropolă dacică din judeţul Braşov. Complexul de morminte este unul dintre puţinele din România şi datează dintr-o perioadă puţin cunoscută, de dinaintea cuceririi romane. Descoperirea a avut loc în ziua de 26 mai, la cîţiva kilometri de Braşov, într-un loc care deocamdată nu poate fi dezvăluit. Specialiştii de la Muzeul Judeţean de Istorie sînt şi ei uluiţi şi încîntaţi, astfel că, imediat, zona în care au fost descoperite obiectele şi oasele a fost declarată „zonă cu patrimoniu arheologic reperat“.
Cioburi, oase şi cenuşă
Fănel şi Florin Şerban sînt cunoscuţi detectorişti în România. Au detectoare de metal cu care caută artifacte îngropate, din vremuri străvechi. Tot ei sînt cei care au descoperit în luna martie, un colier de aur cu 21 de inele, vechi de 3.000 de ani, cel mai mare tezaur găsit vreodată la Braşov. Acum trei zile, cei doi braşoveni cercetau o zonă cunoscută cînd aparatele au început să ţiuie. Fănel a scos la iveală o fibulă nodulară din argint sec. II d. H., de la o adîncime de 15 cm. La o distanţă de 5 metri, Florin a găsit şi el o fibulă. Muţi de mirare, şi-au continuat căutările şi au mai găsit încă două fibule. Un noroc incredibil, aceste obiecte de podoabă fiind extrem de rare chiar şi în muzee. Surprizele au continuat. Într-o groapă, au găsit şi un fragment de ceramică, indiciu preţios că acolo era un loc bogat în artifacte. Mai mult de atît, lîngă ciob, au văzut oase şi cenuşă! Ceea ce constituia o premieră pentru judeţul Braşov. În asemena cazuri, datoria detectoriştilor este să anunţe autorităţile. S-au oprit din cercetare şi au sunat la Muzeul Judeţean de Istorie. Arheologii au venit într-un suflet, iar cei doi norocoşi au predat obiectele găsite şi au părăsit zona, preluată în custodie de istorici. (sursa: monitorulexpres.ro)
A doua descoperire, în aceeaşi zi
Dar pofta lor de căutare nu se potolise, aşa că pe drum, şi-au pus din nou detectoarele în funcţiune. După nici un kilometru, au dat peste un cui vechi. Plus un pumnal curb, specific civilizaţiei dacice. Lîngă pumnal, alte oase fragmentate şi cioburi. Au anunţat din nou arheologii. A fost o zi plină de rezultate valoroase pentru cei doi arheologi amatori. Cu atît mai mult cu cît acea zonă era total necunoscută istoricilor. Descoperirea este atît de importantă încît la faţa locului au venit Stelian Coşuleţ, seful Secţiei de Istorie a Muzeului Judeţean Braşov, vestitul arheolog Florea Costea, precum şi arheologii Lucica Savu şi Florin Motei. Cu toţii au ajuns la concluzia că descoperirea va aduce informaţii despre perioada dintre anul 300 î. H. pînă la cucerirea romană, timpuri despre care nu ştim mare lucru, mai ales despre ritualurile funerare. „Nu se ştie ce făceau dacii cu morţii, e o nebuloasă acest aspect. Din moment ce au fost găsite doar 65 de morminte pe teritoriul României, se pune înmtrebarea dacă nu cumva dacii expuneau cadavrele ca să fie mîncate de animale. În orice caz, obiectele găsite lîngă urnele cu cenuşă, pintenii, paftaua, fibulele arată că e vorba de mormîntul unui războinic, a cuiva înstărit, ceea ce dovedeşte că pe aceste meleaguri nu erau doar ciobani“, spune Florin.
Echipamentul unui călăreţ
În comunicatul semnat de arhitectul Lucica Savu, de la Muzeul de Istorie Braşov, se arată că arheologii amatori au găsit „şase fibule, una din argint şi cinci din fier, doi pinteni de fier, o pafta fragmentară precum şi fragmente ceramice din trei vase, cenuşă şi oase fragmentare“. Perimetrul de 220 de mp a fost marcat şi închis accesului persoanelor străine. „Am procedat la recuperarea, în regim de urgenţă, a întregului material descoperit şi a contextului arheologic. Fibulele descoperite împreună cu pintenii şi paftaua par să constituie părţi ale echipamentului unui călăreţ“, spune Lucica Savu. După primele indicii, specialiştii au ajuns la concluzia că artifactele „conduc spre încadrarea cronologică a complexului, cel mai probabil în secolele III – II î. H.“. Cercetările ulterioare vor aduce mai multe detalii despre aceste descoperiri. Deocamdată, sîntem în faţa primei necropole dacice din judeţul Braşov, ceea ce anunţă concluzii importante pentru istoria Braşovului şi a românilor.