Last Updated on mai 31, 2014
Anul acesta vor continua lucrările de reabilitare la Cetatea Medievală din localitatea braşoveană Feldioara. O primă finanţare, în valoare de 1,5 milioane de euro, a fost asigurată de la bugetul Consiliului Judeţean Braşov.
Lucrările totale de investiţii vor costa aproape cinci milioane de euro. Edilii speră ca până în anul 2015 să finalizeze acest proiect şi să includă obiectivul istoric în circuitul turistic şi cultural, Cetatea Feldioara fiind în patrimoniul naţional. Obiectivul se află într-un stadiu avansat de degradare, riscând să dispară fizic din cauza faptului că unii localnici îşi construiau casele cu materiale din piatră „recoltate” din zidurile obiectivului.
Primarul comunei, Sorin Taus, a spus că refacerea Cetăţii face parte dintr-o strategie de valorificare a monumentelor istorice, în plan fiind şi reconstrucţia bisericii fortificate din Feldioara, construită în secolul al XIII-lea şi a celei din satul Rotbav.
Materiale speciale pentru reabilitatea monumentelor
Echipele de lucru care se ocupă de restaurarea Cetăţii Feldioara utilizează, în vederea conferirii aspectului medieval, materiale speciale, similare celor de epocă, dar care sunt şi rezistente la intemperii.
Până când condiţiile meteorologice le-au permis, constructorii au realizat „injecţii” de beton pentru consolidarea zidăriei şi au folosit un var special din Munţii Dolomiţi. De asemenea, piatra utilizată a fost „selecţionată” astfel încât să semene cât mai mult cu aceea originală, iar pentru turnurile de pază a fost adus lemn de brad, aşa cum acestea fuseseră construite în trecut. ( sursa: mytex.ro)
Lucrări complexe şi dificile
Constructorii spun că restaurarea şi consolidarea sunt, însă, extrem de dificile, deoarece pereţii Cetăţii sunt extrem de şubrezi şi, cel puţin în prima fază de lucru, riscau să se prăbuşească oricând.
Până de curând, şantierul s-a aflat în conservare, iar în această primăvară, când condiţiile meteorologice au fost favorabile, lucrările au fost reluate. Printre altele, au fost executate săpături cu supraveghere arheologică (pentru cercetarea zonei în vederea identificării de vestigii) şi de sprijinire şi consolidare a suorafeţelor extrem de degradate.
„Costurile implicate de această investiţie – care poate aduce Feldioara pe harta turismului istoric – au fost estimate la 15 milioane de lei, fonduri alocate de la bugetul judeţean. Sperăm să intrăm şi în circuitul turistic transilvănean al cetăţilor fortificate”, ne-a declarat primarul din Feldioara, Sorin Taus.