Brasov: Festivalul Florilor de Camp Europene, cu botanistul Printului Charles

Last Updated on mai 31, 2014

Frumuseţea şi parfumul verilor transilvane din fâneţele satelor săseşti vor fi din nou celebrate în cadrul Festivalului Florilor de Câmp, un eveniment al lunii mai care cuprinde şi zone din Slovenia, Croaţia, Bulgaria şi Scoţia.

printul-charles

Festivalul, aflat la a doua ediţie, are ca scop punerea în valoare a frumuseţii florei, a bogăţiei peisajelor şi a diversităţii culturale locale din cinci zone care și-au păstrat aproape intacte peisajul natural și cultural. Este vorba despre pajiştile montane din zona Lacului Bohinj (Slovenia), de vechiul sistem agrar din zona Hvar (Croaţia), de „Grădina lui Orfeu” din Munţii Rodopi (Bulgaria), de satele săseşti din sudul Transilvaniei şi de coastele nordice ale Scoţiei (Marea Britanie).
În toate aceste locuri vor avea loc tururi cu ghizi locali, degustări de bucate tradiţionale, vizitarea pieţelor de produse locale, precum şi participarea la evenimente artistice, muzicale şi culturale. În România, festivalul este derulat prin intermediul Fundației Adept şi se desfăşoară în satul Viscri, sâmbătă şi duminică.

Zona colinară a satelor săseşti din Transilvania a fost aleasă pentru Festivalul Florilor pentru că se află între dintre cel mai bine păstrate peisaje medievale ale Europei. „Este o regiune în care se practică o agricultură la scară mică, cu fânaţe, livezi, liziere de pădure şi culturi agricole, lângă satele săseşti cu bisericile lor fortificate. Zona este acum şi elementul central al încercărilor de a dezvolta o economie rurală puternică, capabilă să conserve bogăţia culturală şi peisagistică”, arată organizatorii pe wildflowereurope.org. „Intră în atenţia noastră un număr mare de orhidee, plante ca salvia, sparceta şi mai multe tipuri de trifoi şi măzăriche. Prezenţa acestor specii în număr foarte mare şi diversitatea sub care ele apar, creează un spectacol floristic extraordinar, care rar poate fi văzut în alte părţi ale Europei”, se mai precizează pe site.

Publicul vizat de acest festival este alcătuit atât din turiştii locali, cât mai ales din cei străini. Se au în vedere activităţi de familie, activităţi pentru pasionaţii de plante sau cultură, dar şi pentru cei care vor sa se bucure de împrejurimi interesante. Multe dintre activităţi sunt gratuite sau presupun o sumă modică pentru participare.
Fiecare loc a fost ales pentru zonele sale excepţionale din punct de vedere botanic şi cultural. Ele vor fi recunoscute ca „Zone Importante pentru Plante” prin Convenţia pentru Diversitate Biologică şi sunt situri Natura 2000 sau Parcuri Naţionale. Scopul Festivalului Florilor este de a atrage atenţia asupra importanţei acestor locuri şi a aduce beneficii economice localnicilor, fie că e vorba de persoane fizice sau juridice (hrană locală, produse meşteşugăreşti sau servicii turistice), care să permită conservarea acestor peisaje. (sursa: mytex.ro)

„Mâine, după fascinantele poveşti despre păduri virgine de la Dietmar Gross şi despre florile din Transilvania de la „botanistul Prinţului Charles”, John Akeroyd, vă aşteaptă şezătoarea cu fluiere şi poveşti ţinută de cei de la „Hopa-Trop”. O să vă bucuraţi de basmele populare şi de tradiţiile româneşti prin crâmpeie de teatru, muzică, joc, dans, improvizaţie, voie bună şi multă, multă copilărie. Seara, este un concert de neratat susţinut de Trei Parale, Ţapinarii, Mara & KSA!”, mai spun organizatorii. 

Programul Festivalului Florilor de Câmp Europene
Viscri 125, sat Viscri, comuna Bunești, județul Brașov

Sâmbătă, 31 mai
12:00-13:00 Prânz de bun-venit – gustări locale: brânzeturi, legume, pâine de casă…
13:00-15:00 Concurs copii – foto cu plante și flori
15:00-15:30 Festivitate de premiere – premii: 3 aparate foto digitale
15:30-16:30 Șezătoare cu fluiere și povești- Trei Parale
17:00-18:00 Pădurile virgine – prezentare Dietmar Gross
18:15-19:00 Flori din Transilvania – prezentare John Akeroyd, „botanistul prințului Charles”
Pe la 17:00 punem de cină la ceaun
19:00-20:00 Concert Trei Parale
20:00-21:30 Concert Țapinarii
21:30- 22:30 Concert Mara

Duminică, 1 iunie
10:00-12:00 Activități cu voluntarii și copii din Saschiz – Pavilionul din Brazi
13:00- 14:00 Prânz ușor cu produse locale – Viscri 125
14:00-16:00 Atelier de cusut cu copii și părinți
16:00-17:00 Povești senzoriale
17:30- 18:30 Ansamblul Românașul și formația Paguba

Cei interesați pot ieși pe pajiștile din împrejurimea Viscriului cu John Akeroyd pentru a descoperi plante și flori – pentru înscrieri laura@fundatia-adept.org
Cazare găsiţi la pensiunile din sat şi chiar la Casa prinţului Charles, din Viscri, care este disponibilă pentru închiriere când Alteţa Sa nu este acolo.

Previous Story

BRASOV. Week-end complet la Opera

Next Story

Brasov: In 2015, Cetatea Feldioara ar putea deveni una dintre atractiile turistice ale judetului