Brasov: Castelul Bran, cel mai cunoscut castel din Romania, scos la vanzare

Last Updated on mai 12, 2014

Castelul Bran, cea mai faimoasă fortăreaţă din Transilvania, este de vânzare, dar nu într-un mod tradiţional, cu agenţi imobiliari, scrie cotidianul „The Telegraph”, ci într-o manieră tacită, viitoarele oferte fiind, parcă, aşteptate doar din partea unui anumit tip de persoane.
castelul-bran-123
„Daca cineva vine cu o ofertă rezonabilă, ne vom interesa cine sunt, ce au de oferit şi vom lua foarte în serios ideea”, spune Mark Meyer, de la Herzfeld & Rubin, firma care se ocupă de vânzarea castelului, cu sediul în New York. Meyer este, totodată, şi consul onorific al SUA pentru Republica Moldova, conform The Telegraph.

Proprietatea vine cu o listă lungă de proprietari anteriori, de la saxoni, la ungari sau Cavaleri Teutoni. Deşi fortăreaţa nu este într-o stare foarte bună, instalaţiile sanitare având nevoie de reparaţii capitale, nimeni nu se poate îndoi de valoarea grandiosului castel, care se înalţă mândru pe un vârf de munte, ferit de ochii vecinilor.

Istoria cu care se laudă Castelul Bran, mai scriu jurnaliştii britanici, se întinde pe secole bune, primele informaţii legate de existenţa castelului apărând în anul 1211. (sursa: adevarul.ro)

Castelul Bran a devenit celebru, însă, după ce scriitorul Bram Stocker l-a conturat, în cărţile sale de ficţiune, pe vampirul Dracula. În poveştile lui Stocker ar exista, scrie „The Telegraph”, un strop de adevăr: Vlad Ţepeş, temutul domnitor a locuit pe meleagurile Transilvaniei, fiind chiar întemniţat la Castelul Bran vreme de câteva luni. Pe lângă implicarea lui Vlad Dracul în istoria fortăreţei, legendele populare din depresiune sunt pline de „strigoi”, personaje care ies noaptea din marmite şi-i sperie pe locuitorii zonei.   Există, totuşi, şi poveşti reale despre castel, la fel de fascinante.

În 1920, când la conducerea ţării se afla familia regală, fortareaţa a fost donată Reginei Maria, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii. La moartea acesteia, în 1938, castelul i-a revenit fiicei sale, Prinţesa Ileana, care l-a transformat ulterior în spital pentru soldaţii răniţi pe front. După ce comuniştii au preluat puterea, castelului i-a pălit strălucirea.

De pe urma castelului se fac bani buni. An de an, peste 500.000 de persoane îi calcă pragul şi plătesc o taxă de intrare de 22 de lei. Singurul inconvenient şi unul din motivele vânzării este faptul că toţi cei trei urmaşi ai familiei regale, care poartă numele de Habsburg, au vârste înaintate şi nu mai ai energia necesară pentru a îngriji castelul.

Previous Story

Una settimana di vacanze trascorse qui un anno si ringiovanisce :) (Piatra Craiului, Brasov, Romania)

Next Story

CFR Cluj – FC Brasov. Cat va fi scorul?