Nici un leu de la Ministerul Culturii pentru Brasov

Last Updated on aprilie 14, 2014

Consorţiul Cultural Corona, care reuneşte peste 11 organizaţii non-guvernamentale şi instituţii publice de cultură din Braşov, a aluat act cu îngrijorare de anunţarea rezultatelor licitaţiei de proiecte organizată de Administraţia Fondului Cultural Naţional, conform cărora nici o organizaţie culturală din judeţul Braşov nu a primit finanţare pentru propunerile înaintate.

cultura
foto: travelingcolors.tumblr.com

Consiliul Director al Consorţiului Cultural Corona a organizat vineri o conferinţă de presă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de faptul că judeţul Braşov nu va primi în 2014 nici un leu de la AFCN pentru promovarea proiectelor culturale. „În urma analizării rezultatelor afişate se poate constata că mai multe proiecte propuse spre finanţare de operatori culturali din judeţul Braşov – ca dovadă a interesului acestora pentru ridicarea nivelului cultural în zonă – au fost punctate în partea superioară a clasamentului, dar, din păcate, niciunul nu a primit fonduri, deşi 4 dintre acestea au avut peste 90 puncte”, a declarat dr. Valer Rus, directorul Muzeului „Casa Mureşenilor”, care de-a lungul anilor a pus în operă proiecte culturale valoroase şi inedite cu sprijinul financiar al AFCN.

„Deşi am putea să punem la îndoială obiectivitatea unor evaluări, cel puţin aşa cum sunt formulate unele titluri de proiect, sau analizând istoricul unor organizaţii câştigătoare, se nasc serioase semne de întrebare cu privire la eficienţa şi justeţea întregului proces de alocare de fonduri publice pentru proiecte culturale. Cu toate acestea nu o facem, doar constatăm că pe harta finanţărilor de proiecte culturale din fondurile Ministerului Culturii, în dreptul judeţului Braşov – cu toate ca este un judeţ bine populat al ţării, are cele mai numeroase monumente din ţară pe Lista Monumentelor Istorice, are situri UNESCO, cei mai mulţi turişti străini etc. – va apărea o pată albă”, a declarat şi Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov. (sursa: Transilvania Expres)

Ce propune Consorţiul Cultural Corona

„Consorţiul Cultural Corona” reuneşte instituţii publice şi organizaţii non-guvernamentale, find o premieră în pesajul naţional. Consorţiul are ca misiune promovarea într-un mod unitar a culturii în oraşul Braşov, promovarea unor proiecte de anvergură bazate pe parteneriate între cât mai multe instituţii şi ONG-uri care activează în sfera culturală, şi dezvoltarea unei strategii care să contribuie la dosarul de candidatură al Braşovului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. În misiunea sa se află dezvoltarea unei strategii care să contribuie la dosarul de candidatură al Braşovului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Membrii fondatori ai Consorţiului Cultural „Corona”: sunt Universitatea „Transilvania”, Biserica Evanghelică, Biblioteca Judeţeană „G.Bariţiu”, Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu”, Teatrul Arlechino, muzeele de Etnografie, de Artă şi Casa Mureşenilor, Asociaţia Kunstadt, Asociaţia Forum Arte şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă a judeţului Braşov, iar membri asociaţi sunt Fundaţia Prima Şcoală Românească, Ordinul Arhitecţilor Braşov, Agenţia Metropolitană Braşov, Liceul de Muzică „Tudor Ciortea”, Asociaţia Culturală Museion şi Centrul Cultural Reduta.

Dată fiind situaţia creată prin deciziile recente ale AFCN, reprezentanţii Consorţiului au venit cu o soluţie: „Dorim să propunem autorităţilor locale şi judeţene luarea în considerare a iniţierii unei linii de finanţare comune pentru proiecte culturale în oraşul şi judeţul Braşov, tocmai pentru a compensa inexistenţa resurselor financiare de la nivel naţional, prin apelul la resursele locale. La această iniţiativă credem cu tărie că trebuie să se alăture şi marii agenţi economici ai judeţului, cointeresaţi în devenirea Braşovului în cel mai turistic oraş şi judeţ al ţării”.

Previous Story

Chinezii au ganduri mari pentru Brasov

Next Story

Forget Dracula, Transylvania is a dinosaur’s Eden