Last Updated on aprilie 11, 2014
Manifestările tradiţionale încep cu Parastasul Junilor dispăruţi, care va fi oficiat în Duminica Floriilor, cu evenimentele organizate de Junii Tineri în Săptămîna Luminată şi vor culmina cu parada din Duminica Tomii.
Cele şapte grupuri de Juni care fac parte din Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi şi-au prezentat ieri calendarul evenimentelor din acest an, accentul fiind pus pe „Coborîrea Junilor în Cetate“ şi pe evenimentele din perioada Sărbătorilor Pascale.
„Coborîrea în Cetate“, indiferent de condiţiile meteo
Junii au început deja pregătirile pentru manifestările tradiţionale care premerg „Coborîrii în Cetate“, începînd cu Parastasul celor dispăruţi, care va fi oficiat în Duminica Floriilor, şi toate evenimentele organizate de Junii Tineri în Săptămîna Luminată, care culminează cu parada din Duminica Tomii.
„În Duminica Floriilor, Junii îşi pomenesc membrii decedaţi şi aşa se va întîmpla şi în aceat an, cînd la Biserica Sfîntul Nicolae se va săvîrşi Parastasul Junilor care nu mai sînt printre noi. După aceea, în Duminica Paştelui, Junii Tineri se vor aduna pentru a se învesti grupurile de juni. Următoarea activitate va fi în a doua zi de Paşte, cînd cele trei cete de Juni Tineri, conduse de vătaf, armaşul mare şi armaşul mic, se vor aduna în Piaţa Prundului şi vor pleca «La Stropit» pe străzile Şcheiului“, a declarat Gelu Bideţ, preşedintele Uniunii Junilor.
În marţea din Săptămîna Luminată, adică în 22 aprilie, va fi organizată Sărbătoarea Plăcintelor. La ora 17.00, junii se vor aduna în Prund, unde vor juca Hora Junilor, vor arunca buzduganul şi vor împărţi plăcinte.
„Vineri, pe 25 aprilie, tot de la ora 17.00, va avea loc «Aruncarea în ţol» a Junilor Tineri în Piaţa Prundului.
În ultimii doi ani acest eveniment a avut loc în zilele de joi, dar începînd de anul acesta vom organiza această manifestare vinerea, pentru că oamenii pot veni mai uşor vinerea decît joia pentru a urmări acest spectacol“, a mai spus Gelu Bideţ.
„Coborîrea în Cetate“ va avea loc, conform tradiţiei, în Duminica Tomii, începînd cu ora 11.00. Cetele de Juni fac eforturi pentru a respecta cu stricteţe programul stabilit, evenimentul urmînd a se desfăşura indiferent de condiţiile meteorologice. (sursa: Monitorul Expres)
„Solicităm sprijinul tuturor participanţilor“
Anul trecut, în timpul paradei din Duminica Tomii au existat o serie de disfuncţionalităţi, iar între grupurile de Juni au rămas spaţii foarte mari, ceea ce a creat dezordine şi confuzie printre spectatori. „Nouă, celor care vom fi călare, ne este foarte greu să coordonăm aceste grupuri şi pentru asta solicităm sprijinul organelor de ordine, dar şi al spectatorilor, pe care îi rugăm să nu mai încerce să se apropie de cai şi de călăreţi pentru a face poze sau pentru a filma, deoarece acest lucru deranjează caii şi perturbă bunul mers al evenimentului“, a precizat preşedintele Uniunii Junilor. „Mesajul pe care vrem să îl transmitem este că noi, Junii, coborîm în Cetate pentru a transmite şi reconfirma an de an dreptul nostru cutumiar pe aceste meleaguri“, a spus şi preşedintele Junilor Dorobanţi, Florin Nistor.
Anul se va încheia cu „Seara Junilor“
După „Coborîrea Junilor în Cetate“ vor fi organizate evenimentele tradiţionale ale fiecărui grup de juni: „Jocul de la Şargu“ (11 mai), „Maialul Junilor Braşovecheni“ (25 mai), „Maialul de Rusalii al Junilor Curcani“ (15 iunie), „Jocul de la Crucea Muşicoiului“ (29 iunie), „Maialul Junilor Roşiori“ (20 iulie), sau „Jocul de la Crucea Dreptăţii“ organizat de Junii Dorobanţi (17 august) ori „Maialul Uniunii Junilor“ (31 august). Evenimentele din acest an ale grupurilor de Juni se vor încheia în perioada 1 septembrie – 20 decembrie cu banchetul fiecărui grup, iar, ca o noutate, anul va fi încheiat cu „Seara Junilor“, un cocktail festiv ce se va desfăşura în seara zilei de 30 noiembrie.