Junii Brasovului merg cu strochitu, in a doua zi de Paste

Last Updated on aprilie 19, 2014

In Ziua de mers cu strochitu, Junii tineri se aduna în Piața Prundului, unde după ce vor cânta Troparul Învierii la Crucea lui Ilie Birț se vor prinde în tradiționala horă a junilor și pe rând vor repeta ritualul ancestral al aruncării buzduganului spre cer.

hora-junilor

După aceasta se vor despărți în cete conduse de armași și de vătăf. Apoi în frunte cu muzicanții, anume tocmiți pentru aceasta zi, Junii tineri vor colinda cartierul intrând în toate casele cu fete nemăritate în care au fost invitați.

buzdugan

După salutul creștinesc gazdele îi vor trata pe tineri cu o gustare și le vor da ouă roșii, iar junii tineri vor stropi fetele cu parfum după cum este datina în Șchei.

juni

Există obiceiul ca fetele să-i împodobească pe juni cu flori multicolore, pe care le prind cu bongoșe pe hainele românești, aceia dintre junii tineri care adună cele mai multe flori sunt considerați a fi preferații fetelor. (sursa: Alexandru Stanescu)

După ce colindă mai multe case și intră la toate familiile unde au fost invitați junii tineri se reîntorc în Piața Unirii unde reiau ritualurile pe care săvârșit la prima lor venire de la orele 13.

Seara se încheie cu o petrecere acasă la vătaf.

Previous Story

Brasov: Biserica Evanghelica comemoreaza marele incendiu

Next Story

George Scripcaru: Dragi brasoveni, va urez ca Sfanta Sarbatoare a Pastelui sa va aduca liniste si pace sufleteasca alaturi de cei dragi