Last Updated on aprilie 19, 2014
In Ziua de mers cu strochitu, Junii tineri se aduna în Piața Prundului, unde după ce vor cânta Troparul Învierii la Crucea lui Ilie Birț se vor prinde în tradiționala horă a junilor și pe rând vor repeta ritualul ancestral al aruncării buzduganului spre cer.
După aceasta se vor despărți în cete conduse de armași și de vătăf. Apoi în frunte cu muzicanții, anume tocmiți pentru aceasta zi, Junii tineri vor colinda cartierul intrând în toate casele cu fete nemăritate în care au fost invitați.
După salutul creștinesc gazdele îi vor trata pe tineri cu o gustare și le vor da ouă roșii, iar junii tineri vor stropi fetele cu parfum după cum este datina în Șchei.
Există obiceiul ca fetele să-i împodobească pe juni cu flori multicolore, pe care le prind cu bongoșe pe hainele românești, aceia dintre junii tineri care adună cele mai multe flori sunt considerați a fi preferații fetelor. (sursa: Alexandru Stanescu)
După ce colindă mai multe case și intră la toate familiile unde au fost invitați junii tineri se reîntorc în Piața Unirii unde reiau ritualurile pe care săvârșit la prima lor venire de la orele 13.
Seara se încheie cu o petrecere acasă la vătaf.