Brasov: Zoltan Boer, omul care a inviat ceasul din Casa Sfatului

Last Updated on aprilie 7, 2014 Zoltan Boer (77 de ani) a reparat acum 20 de ani mecanismul ceasului din turnul Casei Sfatului din Braşov. De atunci, urcă de două ori pe săptămână cele 84 de trepte doar pentru a se asigura că orologiul va arăta ora exactă şi va bate negreşit din sfert în sfert de oră.

ceas

Când i s-a propus să repare vechiul ceas din turnul Casei Sfatului, cea mai vizitată clădire din Braşov, Zoltan Boer (77 de ani), inginer de meserie, era pensionar doar de câţiva ani. Momentul era cu atât mai important cu cât, în acea perioadă, era în desfăşurare Festivalul „Cerbul de Aur“. Se întâmpla în 1994.

„Îmi amintesc că atunci era un bătrân sas care se ocupa de ceas, dar care era depăşit de problema electrică. Era o urgenţă şi trebuia să o rezolv, pentru că ceasul era stricat. De când a început spectacolul, timp de două seri, am mutat limbile ceasului din minut în minut, până la finalul concertelor, pentru ca atunci când se filma cadranul să arate ora exactă, să nu ne facem de ruşine“, îşi aminteşte Zoltan Boer.

Moştenire de familie

Pasiunea pentru ceasurile medievale este moştenire de familie. Braşoveanul a aflat că cel care a montat ceasul din turnul Casei Sfatului, în 1877, este chiar un descendent din familia sa, al cărui nume este inscripţionat pe una dintre piesele interioare. „Josef Both a fost rudă prin alianţă cu mine şi el este cel care a montat ceasul. Am descoperit şi alte ceasuri montate tot de el prin judeţ. Întâmplare sau nu, eu mă ocup acum de acest ceas“, spune amuzat Zoltan Boer. (sursa: adevarul.ro)

De 20 de ani, braşoveanul curăţă şi unge ceasul, de două ori pe săptămână, pentru a funcţiona la parametri normali, şi se ocupă de tot ceea ce presupune întreţinerea lui. Pentru că este inginer, Zoltan Boer a modernizat mecanismele de funcţionare ale bătrânului ceas din Casa Sfatului. Astfel, ca să-şi uşureze munca, Boer a automatizat multe dintre mecanismele orologiului. Ceasornicarul spune că ceea ce face este doar un hobby pentru el.

Zoltan Boer şi-a împărţit ceasul în trei „compartimente“ esenţiale. Partea centrală cu tamburul de diametru mic este mecanismul de ceas, partea din dreapta cu tambur mai mare este mecanismul bătăii sferturilor, iar partea din stânga, mecanismul bătăii orelor. Toate aceste mecanisme sunt reglate de Zoltan Boer.

Previous Story

Brasov: Nicolae Pepene este noul director al Muzeului Judetean de Istorie

Next Story

Brasov: Gratuitatea RAT votata de 2.000 de persoane. Crezi ca o vor vota si consilierii locali?