Agentia Metropolitana Brasov va organiza Zilele Ariei Protejate Muntele Tampa

Last Updated on aprilie 25, 2014

Agenţia Metropolitană Braşov va implementa în perioada mai-septembrie 2014, în calitate de custode,  proiectul „Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa”, proiect finanţat  prin programul Spaţii Verzi al MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat, Componenta „Arii Naturale Protejate”.

tampa-brasov
foto: panoramio.com

Scopul proiectului este de a reduce efectele  negative ale activităţilor antropice asupra stării de conservare a biodiversităţii din aria protejată Muntele Tâmpa, în urma derulării de acţiuni de conştientizare a localnicilor şi a turiştilor, prin implicarea tinerilor în crearea unui club de voluntari şi prin organizarea Zilei Ariei protejate Muntele Tâmpa.

În calitatea sa de custode al Ariilor Protejate Muntele Tâmpa şi Muntele Stejerişul Mare, Agenţia va desfăşura prin proiect o serie de acţiuni de informare şi conştientizare a comunităţii privind importanţa păstrării stării de conservare a biodiversităţii din ariile protejate pentru dezvoltarea durabilă, de conştientizare a localnicilor şi turiştilor despre efectele negative asupra stării de conservare a biodiversităţii pe care le pot provoca prin acţiuni proprii, dar şi demersuri de dezvoltare a voluntariatului în rândul tinerilor, premisă a formării unei atitudini pro-active în societatea civilă pentru exprimarea preocupării privind protecţia mediului, ca factor al dezvoltării durabile. (sursa: Transilvania Expres)

Grupul ţintă al proiectului este constituit din 200 de elevi şi tineri cu vârste între 10 şi 20 de ani, dar şi de către localnici şi turişti.

Orientarea către copii şi tineri a proiectului a fost determinată de faptul că aceştia sunt mai receptivi la informaţii şi comportamentul lor civic încă poate fi format, şi în plus ei sunt păstrători de informaţii pe tot parcusul vieţii. Proiectul are şi caracter interetnic, în activităţiile acestuia fiind implicaţi elevi români şi maghiari din municipiul Braşov.

În acţiunea de informare şi conştientizare prevăzută prin proiect, beneficiarul finanţării a ales o formă de informare inovativă – prin crearea unei aplicaţii QRcode prin care cei interesaţi vor putea accesa informaţii la zi despre aria protejată Muntele Tâmpa. În scopul promovării biodiversităţii Muntelui Tâmpa şi Zonei Metropolitane Braşov, AMB va organiza un eveniment de valorizarea a bogăţiei şi unicităţii faunei şi florei din acest parc natural, precum şi de promovare a produselor locale – prin organizarea unui targ Slow Food.

În cadrul evenimentului „Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa” vor fi organizate excursii tematice cu implicarea reprezentanţilor mass media şi a voluntarilor, parade de costume reciclate, acţiuni de igenizare, concurs de fotografie şi expoziţii de fotografii, ateliere de creativitate.

„De asemenea, prin proiect AMB  şi-a propus crearea unui Club de Voluntari „Prietenii Muntelui Tâmpa” – care vor ajuta la acţiunile civice de conştientizare asupra importanţei biodiversităţii locale şi la acţiunile de promovare ale ariei protejate -, şi se vor organiza excursii tematice cu elevii braşoveni cu ocazia Zilei Biodiversităţii” a declarat directorul AMB, Dragos David.

Proiectul iniţiat de Agenţia Metropolitană Braşov se va desfăşura în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, Şcoala gimnazială nr. 15, Liceul de arte plastic „Hans Mattis-Teutsch” Braşov, Primăria Municipiului Braşov  şi Asociaţia Roadele Pământului Braşov.

Valoarea totală a proiectului este de 20.753,50 lei, din care suma alocată de finanţator este de 15.490,70 lei.

Advertisements
Previous Story

VOTATI BRASOVUL PENTRU MAREA FINALA ! Anatoly intra in aceasta seara in semifinale la „Romanii au talent”

Next Story

Brasov: In cartierul Noua va fi infiintata cea mai mare pepiniera din tara