Aeroportul Brasov: Trei oferte de imprumut pentru continuarea lucrarilor

Last Updated on aprilie 14, 2014

CEC, BRD şi Unicredit Ţiriac Bank şi-au depus oferta de împrumut, iar edilii judeţului urmează acum să analizeze oferta fiecăreia dintre acestea, urmând să o aleagă pe cea mai bună din punct de vedere economic.

aeroportul-brasov-2014

În luna februarie, Consiliul Judeţean Braşov a lansat o licitaţie în vederea obţinerii unui împrumut în valoare de 29,43 de milioane de lei (6,5 milioane de euro), pentru continuarea lucrărilor la Aeroportul Internaţional Braşov (etapa a III-a) şi pentru reabilitarea consolidarea şi reamenajare corpului B al Spitalul Clinic de Urgenţă Braşov.

La finele săptămânii trecute, a fost termenul final pentru deschiderea ofertelor primite de la bănci. Vicepreşedintele CJ Braşov Mihai Pascu ne-a declarat că au fost primite trei oferte. „Oferte de împrumut ne-au venit de la CEC, BRD şi Unicredit Ţiriac Bank. De data aceasta, BCR, de la care Consiliul Judeţean a mai contractat un credit în urmă cu mai mulţi ani, nu şi-a mai prezentat oferta”, a precizat Mihai Pascu. Acesta a precizat că, în perioada următoare, se vor analiza cele trei oferte primite urmând să fie aleasă cea mai bună ofertă din punct de vedere economic, respectiv preţul cel mai scăzut pentru dobânzi, comisioane şi asigurări. Creditul pentru cele două investiţii derulate de Consiliul Judeţean se va rambursa pe o perioadă de zece ani. (sursa: BZB)

Anul trecut, Consiliul Judeţean Braşov s-a situat printre administraţiile judeţene care au avut un grad mic de îndatorare, respectiv care îi permitea să garanteze anumite împrumuturi şi să contracteze noi credite. Astfel, conform datelor prezentate de către Ministerul Finanţelor, CJ Braşov avea un grad de îndatorare de 21,75%, respectiv de 149,2 milioane de lei.

Din împrumutul pe care CJ Braşov vrea să îl ia acum, 5 milioane de euro ar urma să fie destinaţi continuării investiţiilor la aeroport, iar restul pentru finalizarea lucrărilor de la spital, pentru care Consiliul Judeţean a alocat deja o serie de fonduri. Cu aceşti bani se vor realiza, printre altele la aeroport, platforma de parcare a aeronavelor, turnul de control, terminalul pentru pasageri, remiza pentru pompieri, uzina electrică şi postul de transformare sau drumul tehnologic.

Urmează licitaţiile pentru turnul de control şi căile de legătură
Totodată, vicepreşedintele CJ Braşov a precizat că până la finele acestei luni, se vor lansa licitaţiile pentru amenajarea turnului de control, dar şi a restului suprafeţelor de mişcare de la Aeroportul de la Ghimbav, respectiv a bretelelor de legătura între apron (parcarea avioanelor) şi pista propriu-zisă, dar şi calea de rulare Alfa, care face legătura între terminalul de îmbarcare – debarcare şi pistă, acestea având o lungime de180 de metri şi o lăţime de 23 de metri.
La începutul lui aprilie, constructorul a redeschis şantierul de la pista aeroportului, în vederea turnării stratului final de beton. Dacă condiţiile meteo vor fi bune în continuare în maximum trei luni toată pista va fi gata, mai repede decât termenul stipulat în contract, după cum au precizat reprezentanţii societăţii care execută lucrarea.

În vară, ar urma să înceapă lucrările şi la Judeţean
Nu în ultimul rând, autorităţile judeţene sunt în procedura de selecţie a constructorului şi pentru modernizarea Corpului B al Spitalului Judeţean. Reprezentanţii CJ Braşov au estimat că valoarea investiţiei va fi de peste 21 de milioane de lei, respectiv, 26.341.327,44 lei cu TVA. Pentru aceste lucrări, din împrumutul care va fi contract de autorităţile judeţene va fi folosită suma de 6,79 milioane de lei, adică 1,5 milioane de euro. Lucrările ar urma să fie realizate pe o perioadă de un an şi să aibă o garanţie de cinci ani. Cel mai probabil, lucrările efective vor începe în vară, după ce se vor urma toţi paşii procedurali, inclusiv soluţionarea unor eventuale contestaţii.

Previous Story

Brasov: Sensul giratoriu de la Maternitate a intrat in functiune

Next Story

Chinezii au ganduri mari pentru Brasov